Assen

 Het stationsgebouw uit 1988 op 25 oktober 2015, enkele maanden voor de sloop.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Afdrukken

Eind jaren '60 van de negentiende eeuw laten de Staatsspoorwegen een geheel nieuw standaardontwerp voor stationsgebouwen van de derde klasse onwerpen. De gebouwen zijn opnieuw symmetrisch met een hoog middendeel en lage zijvleugels. De hoeken van het naar voren staande middendeel zijn afgeschuind. Het nieuwe ontwerp is rijker versierd dan het oude. De tien stationsgebouwen van het type komen langs de staatslijnen in Noord-Holland, Groningen en Drenthe. De SS nemen het station van Assen aan Staatslijn C in mei 1870 in gebruik.

Het stationsgebouw is in 1989 vervangen door een nieuw, opvallend en controversiel ontwerp. Het gebouw bestaat uit verschillende onderdelen die samen één geheel vormen. Van noord naar zuid zijn een rijwielstalling, de stationshal met diverse voorzieningen, de ingangspartij, de restauratie en een busaccomodatie naast elkaar gezet. De hoge transparante kubusvormige hal vormt het meest opvallende onderdeel. Dit komt mede door het dikke blauwe dak en de vier pilaren met gouden bollen die op de hoeken staan.

In maart 2016 is het stationsgebouw alweer gesloopt om plaats te maken voor nieuwe tunnels, een nieuwe sporen lay-out en een eenvoudig nieuw ontvangstgebouw.