Coevorden

 Station Coevorden op 19 juli 2014.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Afdrukken

De Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij neemt in juli 1905 het baanvak Hardenberg - Coevorden van de ruim honderd kilometer lange spoorlijn Zwolle - Stadskanaal in gebruik. De NOLS maakt bij de stations gebuik van een aantal standaardontwerpen en diverse varianten hierop. Coevorden krijgt echter een uniek stationsgebouw waarin elementen van diverse andere stationsgebouwen terugkomen. Het hoge middendeel lijkt in grote lijnen op dat van Mariënberg. De gevelindeling en -versiering wijken echter af. De lage aanbouw aan de linkerzijde is in spiegelbeeld van genoemd station uitgevoerd. De lange goederenloods aan de rechterzijde is het spiegelbeeld van de loods van Stadskanaal.

Het stationsgebouw is, in tegenstelling tot de meeste andere gebouwen langs de voormalige NOLS-lijn, in de jaren '70 in dusdanig slechte staat dat NS kiest voor nieuwbouw. In 1976 maakt het grote gebouw plaats voor een eenvoudig ingangsgebouw naar het verbrede eilandperron. Aan beide zijden van het pad naar het perron komen eenvoudige rechthoekige gebouwen. In één gebouw komen loketten en in het andere gebouw een kiosk. Beide gebouwen en het pad zijn met een opvallende kap overdekt. Op het perron komt een overkapping met daaronder een wachtruimte.

Vijf jaar na de opening van het station krijgt Coevorden in 1910 via de Bentheimer Eisenbahn ook een verbinding met Duitsland en laten de Staatsspoorwegen een goederen- en douaneloods bouwen. De oude goederenloods bestaat nog altijd en is in 2015 geheel gerenoveerd.