Enkhuizen

 Het stationsgebouw van Enkhuizen op 15 april 2017.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Afdrukken

In juni 1885 wordt station Enkhuizen als eindpunt van de staatslijn uit Zaandam in gebruik genomen. Het kopstation dient tevens als overstapstation naar de veerboot naar Stavoren. Het unieke ontwerp kent een T-vormige plattegrond. Het stationsgebouw bestaat uit een hoog vrijwel vierkant gebouw met drie vrijwel identieke gevels. Alleen de voorgevel is iets breder. Achter het gebouw staat een lage korte vleugel. Haaks op deze vleugel staat een laag lang gebouw. Terwijl de lange zijde van het gebouw naar het water is gekeerd. Eindigen de sporen tegen de westelijke zijgevel.

Tegen de brede achtergevel komt al snel een houten aanbouw voor de overslag van goederen. Deze aanbouw is regelmatig gewijzigd. Later komt een overdekt terras aan deze zijde van het gebouw. Het stationsgebouw zelf blijft vrijwel ongewijzigd en is in 1997 benoemd tot Rijksmonument. Het gebouw is in de eerste jaren na de eeuwwisseling geheel opgeknapt.