TGV Thalys PBKA

De serie Thalys PBKA bestaat uit zeventien TGV-treinstellen bestemd voor het Thalys-netwerk tussen Parijs, Brussel, Keulen en Amsterdam. Ze zijn technische vrijwel gelijk aan de eerder gebouwde Thalys-treinstellen van het type PBA uit 1995 en 1996. Deze stellen zijn weer gelijk aan de treinstellen van het type TGV Réseau die enkele jaren eerder op de baan komen.

Op 7 juni 2015 vertrekt Thalys-treinstel 4537 uit Amsterdam Centraal naar Parijs. Het treinstel verlaat het station aan de oostzijde richting Rotterdam vanwege werkzaamheden bij Schiphol.De PBKA-treinstellen krijgen echter een nieuwe kopvorm en zijn bovendien geschikt om ook op het Duitse spoorwegnet te rijden. Buiten Duitsland kunnen beide materieelseries gewoon gekoppeld rijden. De PBKA-treinstellen zijn gebouwd in 1996 en 1997 en verdeeld over de vier landelijke spoorwegmaatschappijen. de 4301-4307 zijn eigendom van de NMBS, de 4321 en 4322 van de DB en de 4331 en 4332 zijn eigendom van NS International. De 4341-4346 zijn, net als alle PBA-treinstellen 4531-4540, eigendom van de SNCF.

Thalys-treinstel 4343 van de SNCF rijdt vanaf september 2011 rond met reclame voor de film The Adventures of Tintin. Op 14 januari 2012 rijdt het stel onderweg van Amsterdam naar Paris Nord, Schiphol binnen.De kleurstelling van de Thalys-treinstellen wijkt af van het overige TGV-materieel. De huisstijl van de Thalys is aan de buitenzijde Bordeauxrood en zilvergrijs. Het interieur kent voornamelijk diverse tinten rood en roze.

In de periode 2009 - 2011 zijn alle Thalys-treinstellen in Frankrijk gereviseerd. Hierbij is het interieur opgeknapt en krijgen de stellen een schilderbeurt. De kleurstelling blijft nagenoeg hetzelfde, alleen het logo op de motorrijtuigen is groter uitgevoerd. Bij de revisie zijn de treinstellen bovendien voorzien van het beveiliginssysteem ERTMS.

In de periode 2016-2021 krijgen de 26 Thalys-treinstellen een midliferevisie. Naast de technische revisie worden aan de binnenzijde ook de vloerbedekking en zetelhoezen vervangen. Ook aan de buitenkant worden de stellen opnieuw geschilderd. Voortaan zijn de stellen rood met alleen om de ramen een lichtgrijze band. De bovenzijde van de band is zilverkleurig.

Diverse treinstellen zijn in de loop der jaren enige tijd voorzien van reclame voor verschillende internationale evenementen, tentoonstellingen en bedrijven.

Op 10 april 2016 vertrekt treinstel 4304 leeg vanuit Amsterdam Centraal naar de Watergraafsmeer. Op 2 maart 2014 zijn treinstellen 4301 en 4538 uit Paris Nord in Amsterdam aangekomen. Op de foto is duidelijk het verschil tussen beide kopvormen te zien. PBA-treinstel 4540 staat op 25 oktober 2014 in Rotterdam Centraal gereed voor vertrek naar Paris Nord.  

INZET

In 1996 gaat het Thalys-netwerk van start. Vanaf juli dat jaar rijden de eerste treinen Amsterdam - Brussel - Parijs volgens het nieuwe concept. De dienst wordt zowel met PBA als met PBKA-treinstellen uitgevoerd. Het Thalys-netwerk breidt zicht in de daaropvolgende jaren vanuit Brussel uit naar Oostende en Keulen. Vanuit Amsterdam zijn er twee seizoensdiensten. In de zomerperiode rijdt de zogenaamde Zon-Thalys naar Marseille en in het wintersportseizoen rijdt de Ski-Thalys naar Bourg-Saint-Maurice in de Franse Alpen. In Nederland rijdt de Thalys de eerste dertien jaar geheel via het conventionele spoor. Vanaf december 2009 maakt de Thalys Amsterdam - Parijs gebruik van de Hogesnelheidslijn-Zuid.

In december 2012 verdwijnt de oude Beneluxtrein en laat NS Hispeed ook de treinen Amsterdam - Brussel via de HSL rijden. De zogenaamde Fyra-treinen rijden met de nieuwe V250-treinstellen. De treinstellen kennen echter zoveel problemen dat ze een maand later terzijde gaan. Hierna keert een aangepaste Beneluxdienst via het conventionele spoor terug. Ter compensatie van het wegvallen van de hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Brussel laat NS Hispeed vanaf oktober 2013 dagelijks twee extra Thalys-treinen tussen beide steden rijden. Twee maanden later gaat nog een extra Thalys rijden. Vanaf april 2014 gaan ook twee Thalys-treinen tussen Amsterdam en Lille rijden.