Eerste Keolis-FLIRTS in Nederland

Op 13 juni 2017 komen treinstellen 7401 en 7402 als eerste FLIRT-treinstellen van door Syntus gewonnen concessie Zwolle - Enschede/Zwolle - Kampen in Nederland aan. Het moederbedrijf van Syntus, Keolis Nederland, neemt beide treindiensten in december 2017 over van NS. De 7401 draagt opvallend genoeg stickers met de naam Syntus. Op beide stellen missen nog de stickers met silhouetten die ook op de Arriva-treinstellen voor de Vechtdallijnen te zien zijn.

Syntus wint in juni 2015 de aanbesteding op de Overijsselse verbindingen tussen Zwolle en Enschede en tussen Zwolle en Kampen. Beide lijnen worden in de periode tussen het winnen van de concessie en de start van de overname in december 2017 geëlektrificeerd. De vervoerder bestelt in de zomer van 2015 negen driewagenstellen en zeven vierwagenstellen van het type FLIRT3. De treinstellen krijgen dezelfde blauwe kleurstelling als de treinen op de Vechtdallijnen. De treinen gaan net als alle andere nieuwe concessies van moederbedrijf Keolis onder de vlag van Keolis Nederland rijden. Op 13 juni 2017 komen de eerste twee vierwagenstellen in Nederland aan. De stellen rijden vanaf de daaropvolgende week vanuit Amersfoort een uitgebreid proef- en instructieprogramma.

Naast de Overijsselse stellen laat Keolis vanaf december 2017 acht FLIRT-treinstellen rijden op de nieuwe grensoverschrijdende verbinding RB61, de Wiehengebirgs-Bahn tussen Bielefeld, Bad Bentheim en Hengelo. Keolis huurt de treinstellen van leasemaatschappij Alpha Trains. Deze stellen rijden onder de merknaam Eurobahn.