T-HUIS in park Presikhaaf

Met het oog op de uitbreiding van het Arnhemse station is een groot deel van de bebouwing rond het station aan het begin van de 21e eeuw gesloopt. Ook het karakteristieke entreegebouw aan de Sonsbeekzijde moet plaats maken voor de uitbreiding van het aantal sporen. Het zeskantige paviljoen is echter van dusdanige architectonische, cultuurhistorische én iconische waarde dat het bewaard blijft. In 2010 is het gebouwtje gedemonteerd en in 2012 is het ruim drie kilometer oostwaarts weer opgebouwd in park Presikhaaf. Hier doet het dienst als horecagelegenheid T-HUIS.

Het entreegebouw is in 1954 gebouwd als toegang tot de voetgangersbrug aan de westzijde van het station. Het gebouw is opgetrokken uit beton, gemaakt uit Arnhems oorlogspuin. De wanden bestaan grotendeels uit glas. Het dak wordt gevormd door een ronde koepel. Voor de verplaatsing van het station naar park Presikhaaf is het gebouw in tientallen delen gezaagd. De koepel overleeft de verhuizing niet en is gereconstrueerd. De stalen kozijnen zijn vervangen door aluminium exemplaren. Aan de zijde waar ruim 55 jaar lang de voetbrug op het gebouw aansluit, is een aanbouw toegevoegd. In 2012 is het T-HUIS in park Presikhaaf in gebruik genomen.

Klik hier voor meer informatie over T-HUIS Arnhem.