In 2014 bestaat het spoor in Nederland 175 jaar. Terwijl het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in de zomer van 1989 met een groot evenement in Utrecht en diverse stoomritten door het hele land wordt gevierd, is de aanpak 25 jaar later wat kleinschaliger. Zo houden enkele werkplaatsen in de loop van 2014 een open dag, vieren enkele stations hun eigen jubileum en zijn er enkele speciale ritten. De viering van het 175-jarig bestaan van het spoor in Nederland wordt in oktober dat jaar afgesloten met de SpoorParade in Amersfoort.

Ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van station Baarn is DE 1 motorrijtuig 41 op 4 oktober 2014 de hele dag op het station te bezichtigen. In de ochtend tijdt het motorrijtuig onder de karakteristieke brug het station binnen.

In de loop van 2014 vinden enkele speciale ritten met museummaterieel plaats. Zo rijdt Plan U 115 van de stichting DE3 voor Excursieweb.nl op 5 april 2014 onder andere naar het Spoorwegmuseum en de SHM in Hoorn. De excursietrein bij vertrek uit Amsterdam Centraal. Op 7 juni 2014 is in Zwolle een publieksdag ter gelegenheid van het feit dat de stad 150 jaar per spoor bereikbaar is. Op deze dag is ook een kleine materieelshow met onder andere enkele locomotieven van Locon en materieel van de Stichting Historisch Dieselmaterieel. Locon-loc 9908 krijgt die dag bovendien officiëel de naam 'Zwolle'. Op de foto vertrekt het materieel van Locon en de SHD uit Zwolle naar de thuisbasis in Amersfoort. Op 28 juni 2014 organiseert de Stichting Historisch Dieselmaterieel samen met enkele busmusea in Amersfoort een dieseldag. Hierbij zijn onder andere DE-loc 2205 en een Plan E-rijtuig van de SHD aanwezig. Op 4 oktober 2014 organiseert het revisiebedrijf in Leidschedam een open dag. Eén van de gasten is E-loc 1251.
E-loc 1312 brengt het transport van Amsterdam naar Blerick. De opvallende sleep museummaterieel rijdt hier even ten zuiden van Culemborg.

Museummaterieel op transport

Hoewel het geen onderdeel van het jubileum is, kan de overbrenging van een grote hoeveelheid museummaterieel van het Spoorwegmuseum op 17 mei 2014 op grote belangstelling rekenen. Bovendien wordt EETC-loc 1252 die dag met een nieuwe beschildering aan het publiek gepresenteert. De loc heeft een zwarte kleurstelling met op de witte streep felicitaties van modelbouwer Märklin. In Amersfoort vindt de ontmoeting tussen de loc en het museumtransport plaats.

Klik hier voor enkele plaatjes van het transport.

In één van de hallen staat als blikvanger DD-AR rijtuig 270 7061. Hoewel het rijtuig in eerste instantie zou worden omgebouwd tot DDZ-rijtuig, blijkt het door een ongeval in 1993 te krom te zijn en wordt de revisie gestaakt.

Open dag NedTrain Haarlem

Vijf jaar na de opening van de eerste spoorlijn van Nederland wordt in Haarlem de eerste werkplaats voor spoorwegmaterieel in gebruik genomen. 170 Jaar later opent de huidige werkplaats van NedTrain in Haarlem de deuren voor het publiek. Tijdens de open dag op 20 september 2014 krijgen de bezoekers een kijkje achter de schermen van de diverse productieafdelingen van de Refurbishment & Overhaul Haarlem, zoals de locatie inmiddels officiëel heet.

Klik hier voor foto’s van de open dag.

Onder grote belangstelling vertrekt E-loc 1202 met de pendeltrein uit Haarlem naar Amsterdam.

175 jaar spoor Amsterdam – Haarlem

Op 20 september 1839 de eerste trein tussen Amsterdam en Haarlem. Exact 175 jaar later rijdt NS tussen beide steden de hele dag tussen de reguliere dienstregeling een halfuursdienst met historisch materieel uit het Spoorwegmuseum.

Klik hier voor een impressie van de jubileumritten.

Omdat De Groene Trein in Haarlem is bestickerd, rijdt het stel voorafgaand aan de presentatie naar Amsterdam. Hierna is de eerste officiële rit, terug naar Haarlem.

NS en Eneco presenteren De Groene Trein

Tijdens de festiviteiten rondom de 175e verjaardag van het spoor in Nederland op 20 september 2014 presenteren NS en Eneco DD-IRM op het jubilerende traject Amsterdam – Haarlem treinstel 9556 als De Groene Trein. De trein staat symbool voor het feit dat alle elektrische treinen vanaf 2018 op groene stroom rijden. Het opvallende ontwerp van het treinstel komt voort uit een ontwerpwedstrijd die NS en Eneco enkele maanden eerder uitschrijven.

Klik hier enkele foto’s van de eerste rit van De Groene Trein.

Op het buitenterrein staat onder andere het complete Materieel '54-treinstel 766. Naast de drie opgeknapte rijtuigen is zo ook het Bk-rijtuig te zien dat in de grondverf staat en nog diverse onderdelen mist.

SpoorParade Amersfoort

Van 16 tot en met 21 oktober 2014 vindt in Amersfoort de SpoorParade plaats. In en om de gebouwen van de Wagenwerkplaats zijn diverse activiteiten over de historie en toekomst van het spoor georganiseerd. Er zijn modelbanen, fototentoonstellingen en verschillende kinderspeelplaatsen. Naast stilstaande locomotieven, treinstellen en rijtuigen zijn op verschillende plekken rijdende treinen te zien.

Klik hier voor een impressie van de SpoorParade.