Op deze pagina enkele fotoreportages van bijzondere gebeurtenissen op en rond het Nederlandse spoorwegnet.

Op het emplacement van Nieuw Buinen vinden twee schijnaankomsten plaats om zo alle belangstellenden de kans te geven de trein bij binnenkomst te fotograferen en te filmen.

Afscheidsrit DM’90

Op 14 oktober 2017 neemt de NVBS onder grote belangstelling afscheid van het Dieselmaterieel ’90. De excursietrein, bestaande uit treinstellen 3427 en de 3446, rijdt op die dag met bijna 200 belangstellenden van Zwolle naar Veendam. Van hieruit wordt de complete museumlijn van de STAR bereden. Zo is het laatste dieselmaterieel van NS nog eenmaal zonder bovenleiding te zien. Na aankomst in Musselkanaal keert de trein terug naar Groningen en Zwolle.

Op deze pagina een kleine impressie van de afscheidsrit

Materieel '54-treinstel 766 kan even na de aankomst als laatste boottrein uit Amsterdam op grote belangstelling rekenen op het eindstation Hoek van Holland Haven.

Afscheid Hoekse Lijn

In de nacht van 31 maart op 1 april 2017 rijdt de laatste reizigerstrein over de Hoekse Lijn. De spoorlijn wordt na het staken van de treindienst omgebouwd tot hoogwaardige metrolijn en toegevoegd aan het Rotterdamse metronetwerk. Voorafgaand aan de laatste trein rijden op 26 maart drie historische treinstellen pendelritten tussen Rotterdam en Hoek van Holland. Materieel ’54-treinstel 766 rijdt bovendien een klassieke boottrein van Amsterdam naar Hoek van Holland en terug. In september 2017 gaan de eerste metro’s rijden en herinnert nog weinig aan de lange tijd zo belangrijke schakel in het Europese spoorwegnet.

Klik hier voor een aantal foto’s van de historische ritten op 26 maart 2017

In de ochtend vindt in Beekbergen een line-up van de treinstellen plaats. Van links naar rechts zijn Arriva 257, Veolia 358, Breng 5048 en Syntus 40, al dan niet met bijpassend koersbord te zien.

NVBS Lustrumevenement ‘Andere Tijden’

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de NVBS organiseert de Stichting NVBS-Excursies op zaterdag 8 oktober 2016 bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij het evenement ‘Andere Tijden’. Deze dag rijden GTW-treinstellen van Arriva, Hermes en Veolia en een Lint van Syntus een redelijk uitgebreide dienst op het baanvak van de VSM. Aan het begin en het einde van de dag worden de treinstellen samengebracht voor speciale fotomomenten.

Op deze pagina een aantal foto’s gedurende de dag

De 876, 449, 469 en 466 vertreken onder grote belangstelling voor de laatste kilometers naar Het Spoorwegmuseum uit Amersfoort.

Afscheidsrit Materieel ’64

Tussen 1961 en 1976 neemt NS maar liefst 277 twee- en vierdelige treinstellen van het type Materieel ’64 in dienst. Door verschillende omstandigheden gaan de laatste treinstellen pas in het voorjaar van 2016 buiten dienst. NS laat het afscheid van het beeldbepalende materieeltype niet ongemerkt voorbijgaan en organiseert een publieke afscheidsrit. Op 25 september 2016 wordt treinstel 876 officieel overgedragen aan Het Spoorwegmuseum. Voorafgaand aan de overdracht rijdt het treinstel, vergezeld van de 449, 466 en 469, onder grote belangstelling een rit van Maastricht via Arnhem en Zwolle naar Utrecht.

Op deze pagina enkele foto’s van de laatste rit van het Materieel ’64

Locomotieven 1315 en 1304 staan op 20 september 2015 voor de loods in Blerick.

1315 terug in Nederland en nieuwe huisstijl 1304

In juni 2015 maakt goederenvervoerder HSL Logistik bekend twee museumlocomotieven uit de serie 1300 op te knappen en te huren voor de inzet in het goederenvervoer. Op 20 september 2015 keert de 2,5 jaar in Duitsland verblijvende 1315 terug in Nederland en maakt HSL tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik om 1304 voor het eerst in de huisstijl van de vervoerder aan het publiek te tonen. Ook de daaropvolgende maanden kan de loc op veel belangstelling rekenen. Bovendien neemt de vervoerder meer historisch materieel in dienst.

Op deze pagina een aantal foto’s van de ontwikkelingen bij HSL Logistik in het najaar van 2015

Treinstel 303 is op 2 augustus 2015 onderweg van Musselkanaal naar Stadskanaal en steekt hierbij de Drouwenermond over.

Met de Wiederline langs de Semslinie

Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Semslinie, de vrijwel kaarsrechte grens tussen Groningen en Drenthe, en het 250-jarig bestaan van Het Stadskanaal vindt in het eerste weekend van augustus 2015 in Musselkanaal MusSailkanaal plaats. Arriva laat tijdens het evenement twee rechtstreekse treinen tussen Groningen en Musselkanaal rijden als zogenaamde Semslinie Express. Ook rijdt de STAR met diverse treinen tussen Veendam, Stadskanaal en Musselkanaal. Op de zaterdag zet Arriva twee reguliere stellen in. Op zondag rijden twee Wiederline-stellen.

Op deze pagina enkele foto’s van de bijzondere ritten

Als exoot tussen het materieel dat doorgaans ook al in Amersfoort te vinden is, heeft het Nederlands Spoorwegmuseum De Kameel in Amersfoort neergezet.

Materieelshow 150 jaar spoor in Amersfoort

Omdat het in augustus 2013 150 jaar geleden is dat de Centraalspoorweg Amersfoort op het Nederlandse Spoorwegnet aansluit, vindt op 15 september 2013 het festival ‘150 jaar Spoor in Amersfoort’ plaats. In en om de gebouwen van de voormalige wagenwerkplaats vinden diverse activiteiten plaats. Op het terrein van de voormalige werkplaats is een bescheiden materieelshow te zien. Het grootste deel van het tentoongestelde materieel is afkomstig van stichtingen die hun thuisbasis in Amersfoort hebben.

Op deze pagina een aantal foto’s van de materieelshow

De 1218 en 1201 zijn voor de gelegenheid teruggebracht in hun afleveringstoestand.

60 Jaar Serie 1200

Op 12 november 2011 viert de 80-jarige NVBS het 60-jarig bestaan van de locomotieven van de serie 1200. Voor de gelegenheid zijn alle acht bewaarde exemplaren voor een line-up in Amersfoort verzameld. Bovendien rijdt de NVBS die dag voorafgaand aan de line-up met diverse locs een excursie door midden Nederland. De locomotieven zijn in zoveel mogelijk verschillende, historisch verantwoorde, uitvoeringen te zien. 

Op deze pagina een kleine impressie van het dubbele jubileum