Op deze pagina enkele fotoreportages van bijzondere gebeurtenissen op en rond het Nederlandse spoorwegnet.

Dieseldag bij de VSM

Ondanks de naam, beschikt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij over een grote collectie diesellocomotieven. Eens in de zoveel tijd organiseert de VSM dan ook een speciale dieseldag. Deze fotodag komen de klassieke lijndiesels van NS historisch verantwoord in actie op de Koningslijn. Op 10 mei 2024 vindt de meest recente editie plaats.

Op deze pagina een impressie van deze dag

Afscheidsrit NS 1700

In december 2023 komt na dertig jaar een eind aan de inzet van de locomotiefserie 1700 bij NS. Ter gelegenheid hiervan organiseren NS International en de NVBS op zondag 19 november 2023 een afscheidsrit. Die dag rijden de 1761 en 1750 met daartussen IC Berlijn-treinstam 7708 onder grote belangstelling een rondrit door Nederland. Op Rotterdam Stadion is een ontmoeting met diverse soortgenoten die inmiddels in dienst zijn bij andere vervoerders.

Op deze pagina een aantal foto’s van de rit

Afscheidsrit DM’90

Op 14 oktober 2017 neemt de NVBS onder grote belangstelling afscheid van het Dieselmaterieel ’90. De excursietrein, bestaande uit treinstellen 3427 en de 3446, rijdt op die dag met bijna 200 belangstellenden van Zwolle naar Veendam. Van hieruit wordt de complete museumlijn van de STAR bereden. Zo is het laatste dieselmaterieel van NS nog eenmaal zonder bovenleiding te zien. Na aankomst in Musselkanaal keert de trein terug naar Groningen en Zwolle.

Op deze pagina een impressie van de afscheidsrit

Afscheid Hoekse Lijn

In de nacht van 31 maart op 1 april 2017 rijdt de laatste reizigerstrein over de Hoekse Lijn. De spoorlijn wordt na het staken van de treindienst omgebouwd tot hoogwaardige metrolijn en toegevoegd aan het Rotterdamse metronetwerk. Voorafgaand aan de laatste trein rijden op 26 maart drie historische treinstellen pendelritten tussen Rotterdam en Hoek van Holland. Materieel ’54-treinstel 766 rijdt bovendien een klassieke boottrein van Amsterdam naar Hoek van Holland en terug. In september 2017 gaan de eerste metro’s rijden en herinnert nog weinig aan de lange tijd zo belangrijke schakel in het Europese spoorwegnet.

Klik hier voor een aantal foto’s van de historische ritten op 26 maart 2017

NVBS Lustrumevenement ‘Andere Tijden’

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de NVBS organiseert de Stichting NVBS-Excursies op zaterdag 8 oktober 2016 bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij het evenement ‘Andere Tijden’. Deze dag rijden GTW-treinstellen van Arriva, Hermes en Veolia en een Lint van Syntus een redelijk uitgebreide dienst op het baanvak van de VSM. Aan het begin en het einde van de dag worden de treinstellen samengebracht voor speciale fotomomenten.

Op deze pagina een aantal foto’s gedurende de dag

Afscheidsrit Materieel ’64

Tussen 1961 en 1976 neemt NS maar liefst 277 twee- en vierdelige treinstellen van het type Materieel ’64 in dienst. Door verschillende omstandigheden gaan de laatste treinstellen pas in het voorjaar van 2016 buiten dienst. NS laat het afscheid van het beeldbepalende materieeltype niet ongemerkt voorbijgaan en organiseert een publieke afscheidsrit. Op 25 september 2016 wordt treinstel 876 officieel overgedragen aan Het Spoorwegmuseum. Voorafgaand aan de overdracht rijdt het treinstel, vergezeld van de 449, 466 en 469, onder grote belangstelling een rit van Maastricht via Arnhem en Zwolle naar Utrecht.

Op deze pagina enkele foto’s van de laatste rit van het Materieel ’64

De 876, 449, 469 en 466 vertreken onder grote belangstelling voor de laatste kilometers van hun afscheidsrit vanuit Maastricht naar Het Spoorwegmuseum uit Amersfoort. Hier wordt het museumstel officieel overgedragen. De andere drie rijden door naar Amsterdam om hier de sloop af te wachten. Ook de 466 blijft uiteindelijk bewaard.
1315 terug in Nederland en nieuwe huisstijl 1304

In juni 2015 maakt goederenvervoerder HSL Logistik bekend twee museumlocomotieven uit de serie 1300 op te knappen en te huren voor de inzet in het goederenvervoer. Op 20 september 2015 keert de 2,5 jaar in Duitsland verblijvende 1315 terug in Nederland en maakt HSL tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik om 1304 voor het eerst in de huisstijl van de vervoerder aan het publiek te tonen. Ook de daaropvolgende maanden kan de loc op veel belangstelling rekenen. Bovendien neemt de vervoerder meer historisch materieel in dienst.

Op deze pagina een aantal foto’s van de ontwikkelingen bij HSL Logistik in het najaar van 2015

Op 20 september 2015 keert de 1315 terug in Nederland en wordt na aankomst in Blerick de 1304 voor het eerst in HSL-kleuren aan het publiek getoond.
Met de Wiederline langs de Semslinie

Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Semslinie, de vrijwel kaarsrechte grens tussen Groningen en Drenthe, en het 250-jarig bestaan van Het Stadskanaal vindt in het eerste weekend van augustus 2015 in Musselkanaal MusSailkanaal plaats. Arriva laat tijdens het evenement twee rechtstreekse treinen tussen Groningen en Musselkanaal rijden als zogenaamde Semslinie Express. Ook rijdt de STAR met diverse treinen tussen Veendam, Stadskanaal en Musselkanaal. Op de zaterdag zet Arriva twee reguliere stellen in. Op zondag rijden twee Wiederline-stellen.

Op deze pagina enkele foto’s van deze bijzondere ritten

Materieelshow 150 jaar spoor in Amersfoort

Omdat het in augustus 2013 150 jaar geleden is dat de Centraalspoorweg Amersfoort op het Nederlandse Spoorwegnet aansluit, vindt op 15 september 2013 het festival ‘150 jaar Spoor in Amersfoort’ plaats. In en om de gebouwen van de voormalige wagenwerkplaats vinden diverse activiteiten plaats. Op het terrein van de voormalige werkplaats is een bescheiden materieelshow te zien. Het grootste deel van het tentoongestelde materieel is afkomstig van stichtingen die hun thuisbasis in Amersfoort hebben.

Op deze pagina een aantal foto’s van de materieelshow

60 Jaar Serie 1200

Op 12 november 2011 viert de 80-jarige NVBS het 60-jarig bestaan van de locomotieven van de serie 1200. Voor de gelegenheid zijn alle acht bewaarde exemplaren voor een line-up in Amersfoort verzameld. Bovendien rijdt de NVBS die dag voorafgaand aan de line-up met diverse locs een excursie door midden Nederland. De locomotieven zijn in zoveel mogelijk verschillende, historisch verantwoorde, uitvoeringen te zien.

Op deze pagina een kleine impressie van het dubbele jubileum

Op 12 november 2011 viert de 80-jarige NVBS het 60-jarig bestaan van de locomotieven van de serie 1200. Voor de gelegenheid zijn alle acht bewaarde exemplaren voor een line-up in Amersfoort verzameld. De 1218 en 1201 zijn voor de gelegenheid teruggebracht in hun afleveringstoestand.