Omdat het in augustus 2013 150 jaar geleden is dat de Centraalspoorweg Amersfoort op het Nederlandse Spoorwegnet aansluit, vindt op 15 september 2013 het festival ‘150 jaar Spoor in Amersfoort’ plaats. In en om de gebouwen van de voormalige wagenwerkplaats vinden diverse activiteiten plaats. Op het terrein van de voormalige werkplaats is een bescheiden materieelshow te zien. Het grootste deel van het tentoongestelde materieel is afkomstig van stichtingen die hun thuisbasis in Amersfoort hebben. Opvallend genoeg is er rond het bewaarde stationsgebouw uit 1863 niets georganiseerd. Het gebouw is vrijwel het enige wat nog herinnert aan de eerste jaren van het spoor in de stad.

De Stichting Historisch Dieselmaterieel heeft als thuisbasis Amersfoort en is dan ook met veel materieel aanwezig. Zo zijn de diesellocs 2275, hier nog met NMBS-nummer 7608 en de opgeknapte 2205 te bezichtigen. Van locomotor 211 van Stichting De Locomotor zijn de deuren van de motorruimte geopend. De loc vormt met twee voormalige VAM-rijtuigen een korte goederentrein. E-loc 1837 krijgt bij NS de naam 'Amersfoort'. In 2009 gaat de loc terzijde. In 2013 gaat de 1837 over naar Locon. In de weken na de materieelshow wordt de loc opgeknapt en in de kleuren van de vervoerder geschilderd. In november 2013 komt de oranje loc onder nummer 9903 weer in dienst. Stichting Materieel '54 is in Amersfoort druk bezig vierwagenstel 766 op te knappen en groen te schilderen. Op de Materieelshow zijn twee bakken van het treinstel te bezichtigen.
Sinds Connexxion de treindienst tussen Amersfoort en Ede-Wageningen eind 2006 overneemt, rijdt de vervoerder met Plan V treinstellen. De 919 is het laatste stel dat dienst doet voor de vervoerder. Terwijl de andere treinstellen alleen onder de ramen een blauwe band krijgen, is dit stel op de koppen na geheel in de kleuren van de Valleilijn bestickerd. In één van de hallen staat motorrijtuig Jules. Stichting Historisch Dieselmaterieel heeft onlangs ter completering van hun trek-duwstam twee Plan W-rijtuigen verworven. De stichting heeft voor de gelegenheid één rijtuig aan één zijde beschilderd in de uitvoering waarin ooit drie rijtuigen enkele jaren in de Beneluxdienst te zien waren.