Zuidbroek

 Spoorzijde van het grotendeels gereconstrueerde stationsgebouw van Zuidbroek op 20 mei 2017.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Afdrukken

In mei 1868 nemen de Staatsspoorwegen het baanvak Groningen - Winschoten van Staatslijn B in gebruik. Zuidbroek krijgt hierbij een groot standaard stationsgebouw van het nieuwe type derde klasse. Het gebouw kent een ruim en hoog middendeel met afgeschuinde hoeken naar de twee lagere zijvleugels. De Staatsspoorwegen laten diezelfde periode aan de Zaanlijn en in grotere plaatsen in de noordelijke provincies zo'n tien gebouwen van hetzelfde ontwerp neerzetten. In 1912 krijgt het gebouw een kleine uitbouw aan de perronzijde.

In 1959 is het gebouw aanzienlijk verkleind. Zo is de bovenverdieping verwijderd en zijn de zijvleugels met de helft ingekort. Het gebouw krijgt over de gehele breedte een eenvoudig puntdak.

Station Zuidbroek tijdens de restauratie op 9 oktober 2010. De zijvleugels en bovenverdieping zijn inmiddels weer terug.Terwijl de andere soortgelijke stationsgebouwen inmiddels zijn gesloopt, dreigt in 2001 ook het restant van het stationsgebouw van Zuidbroek te verdwijnen. Dat jaar is de stichting Noord-Nederlands Tram & Trein Museum opgericht om het gebouw te behouden en hier een museum te vestigen. De stichting brengt bovendien het stationsgebouw zoveel mogelijk terug in de oude staat. In oktober 2014 is het gerestaureerde gebouw officieel in gebruik genomen.