In navolging van Materieel ’54-treinstel 763 in 1995 is Plan T-treinstel 520 in maart 2010 ter gelegenheid van het lustrumjaar 65 jaar Viering Bevrijding omgebouwd tot zogenaamde Vrijheidstrein. Het stel is in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum van binnen gedeeltelijk verbouwd tot rijdende expositie. Van buiten is het stel te herkennen aan een bijpassende kleurstelling in de Nederlandse driekleur. Het stel krijgt hierbij een rode en een blauwe cabine. De rest van het treinstel is voornamelijk wit.

Tussen 31 maart en 5 mei is het treinstel op werkdagen toegankelijk voor reizigers. De 520 rijdt hierbij zowel in reguliere treindiensten als extra treinen. Onderweg worden reizigers geattendeerd op historische en actuele sporen van de bevrijding en vrijheid in Nederland. Op zaterdagen vinden rijdende debatten plaats en op zondagen staat het stel stil in het kader van de actie ‘Niet weggooien’.

Op bevrijdingsdag maakt het treinstel nog één grote rondrit door het land en wordt op televisie ook aandacht aan het stel geschonken. Hierna staat de 520 twee weken in het Spoorwegmuseum en gaat uiteindelijk terzijde. De 520 is in september 2011 gesloopt.

Terug naar Materieel ’64