In 2005 ontwikkelt Fahrzeugtechnik Dessau een concepttreinstel voor regionaal vervoer. Het bedrijf ontwerpt de treinstellen voor verschillende soorten elektrische- en diesel elektrische aandrijving. De fabriek kan het materieel als twee-, drie- en vierwagenstellen leveren. In september 2006 wordt het prototype FTD 01 afgeleverd. Het stel rijdt in de grijze kleurstelling van de fabrikant diverse proefritten. Hoewel het treinstel een vrijwel volledig interieur heeft, is het niet in de reguliere reizigersdienst ingezet. Een jaar later neemt Connexxion vijf treinstellen in gebruik op de zogenaamde Valleilijn, de verbinding tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Door het faillisement van de fabrikant zijn de vijf tweewagenstellen van Connexxion en een protostel de enige treinstellen van dit type.

Op 13 augustus 2017 rijdt Protos 5031 als stoptrein van Amersfoort naar Ede-Wageningen bij Barneveld Zuid.Eind 2006 wint Connexxion de aanbesteding voor het spoorvervoer tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De provincie Gelderland hernoemt de verbinding, die tot dan bekendstaat als Kippenlijn, in Valleilijn. Voor het traject is een regiogebonden vervoersconcept bedacht. Ook de busverbinding tussen Ede en Wageningen is hierbij betrokken.

Protos-treinstel 5033 is op 5 september 2020 bij Harselaar onderweg van Amersfoort naar Barneveld Zuid.Connexxion bestelt april 2006 vijf stellen van het type Protos. Tijdens het ontwerpproces zijn reizigers regelmatig gevraagd naar hun wensen. Als belangrijkste categorieën krijgen zowel forensen als scholieren een eigen plek in de trein. Het interieur van de Protos is hierdoor zeer divers. Voor scholieren is verdeeld over twee coupées de ‘Dance Vallei’ ingericht. Hier staan langs de zijwanden banken met bijbehorende tafeltjes. In het tweede deel zijn een aantal statafels en klapzittingen aangebracht. Ook is hier een frisdrankautomaat geplaatst en zijn op grote beeldschermen muziekzenders te volgen. Aan het andere uiteinde van de trein bevindt zich een afgelsoten coupé eerste klasse met zestien zitplaatsen met laptopaansluitingen. Tussen deze twee uitersten bevinden zich de ‘normale’ reizigersafdelingen met stoelen in vis-a-vis opstelling. De treinstellen kennen geen toiletten. Bij de kleurstelling is gebruik gemaakt van kleuren uit de Gelderse Vallei. Aan de buitenzijde hebben de treinstellen de blauwe huisstijl van de HOV-verbinding. 

Treinstel 5031 rijdt op 21 januari 2017 onderweg van Ede-Wageningen naar Amersfoort station Hoevelaken binnen.Connexxion zet de eerste stellen vanaf eind september 2007 in. In de loop van dat jaar volgen ook de laatste stellen. De nummering 5031-5035 sluit aan op de Utrechtse sneltrams. In eerste instantie is het de bedoeling ook het proefstel aan de overige stellen aan te passen. In afwachting hierop huurt Connexxion een Plan V treinstel. In 2012 ziet de vervoerder definitief af van de ombouw van het proefstel en bestelt ter completering van het materieelpark een driewagenstel van het type GTW. Deze is enkele jaren later vervangen door twee treinstellen van het type FLIRT3.

INZET

Voor Connexxion is de Valleilijn de enige spoorlijn waar de vervoerder de treindienst exploiteert. De Protos-treinstellen zijn dan ook alleen op deze verbinding te zien. Connexxion rijdt het grootste deel van deze diensten tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen met de Protos-stellen. Tot juni 2013 is het materieelpark aangevuld met één of meer Plan V-treinstellen. Enkele weken eerder komt het GTW-treinstel van de vervoerder het materieelpark versterken. Van december 2016 tot februari 2018 zorgen twee dieseltreinstellen van Breng voor de versterking. Vanaf die maand worden de Protos op de Valleilijn versterkt door twee treinstellen van het type FLIRT3.