Ook Arriva past treindienst aan

In oktober en november 2020 voert de overheid diverse maatregelen in om het coronavirus in bedwang te houden. Door het dalende aantal reizigers dunt NS diezelfde periode de dienstregeling al geleidelijk uit. De regionale vervoerders blijven vooralsnog volgens het Spoorboekje rijden. Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2021 breidt Arriva het aantal treinritten vooral in Noord-Nederland bovendien aanzienlijk uit. Vanaf 22 februari 2021 versobert de vervoerder de dienstregeling in Friesland en Groningen alsnog. Hierbij verdwijnen ook nagenoeg alle extra treinen die in december zijn ingevoerd.

Na een aantal flinke infrastructurele verbeteringen als het aanpassen van diverse emplacementen en de komst van nieuw materieel, past Arriva de treindienst in de noordelijke provincies flink aan. Vanaf december 2020 verdubbelt de vervoerder het aantal sneltreinen tussen Leeuwarden en Groningen. Ook tussen Groningen en Winschoten rijden vanaf het ingaan van de nieuwe dienstregeling tijdens de spits extra sneltreinen. Tussen Leeuwarden en Stavoren rijden de treinen tijdens de spits vanaf december 2020 een halfuursdienst. Tussen de Friese hoofdstad en Sneek rijdt bovendien elk halfuur een extra spitstrein.

In de loop van 2020/2021 vernieuwt Arriva het materieelpark in het noorden. Op 25 december 2020 laat het gemoderniseerde treinstel 324 op weg naar Harlingen Haven Leeuwarden achter zich.Aangezien versoepelingen van de coronamaatregelen nog enige tijd op zich laten wachten, versobert Arriva in overleg met de provincies Friesland en Groningen de dienstregeling vanaf 22 februari 2021 alsnog. Op alle trajecten blijft tweemaal per uur een stoptrein rijden. Waar normaal maar één trein per uur rijdt, blijft uiteraard deze ene trein rijden. De meeste snel- en spitstreinen komen echter te vervallen. Zo rijden vanaf 22 februari alleen nog tijdens beide spitsen vier sneltreinen in beide richtingen tussen Leeuwarden en Groningen. De rest van de dag rijden alleen stoptreinen op het traject. Op zaterdag rijdt de sneltrein tussen beide provinciehoofdsteden de hele dag eenmaal per uur en stopt hierbij in Feanwâlden en Buitenpost. Tussen Leeuwarden en Sneek vervallen de spitstreinen. Ook de spitssneltreinen tussen Groningen en Winschoten komen te vervallen. Omdat dagtoerisme naar Borkum niet is toegestaan, rijden tot nader order geen treinen tussen Roodeschool en de Eemshaven.

Kijk voor meer informatie op de website van Arriva:

Arriva