De Alpen Express is decennialang een vaste waarde in het wintersportseizoen. Ondanks de afnemende interesse voor de treinreizen over de lange afstanden, blijven de populaire treinen naar de Oostenrijkse wintersportbestemmingen stug doorrijden. Omdat er onvoldoende geschikte rijtuigen beschikbaar zijn, is het voor Railexperts in het wintersportseizoen 2023/2024 voor het eerst niet mogelijk om de Alpen Express aan te bieden.

De Alpen Express is in Nederland lange tijd één van de laatst overgebleven vaste chartertreinen. Het concept van deze zogenaamde vakantietreinen ontstaat de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog wanneer verschillende reisorganisaties frequent rijdende treinen naar verschillende Europese vakantiebestemmingen aan gaan bieden. Bekende namen zijn de Zon-Express naar Zuid-Frankrijk en de Bergland Express naar de Alpen.

Met de opkomst van het particuliere autobezit en goedkopere vliegreizen neemt de belangstelling voor de treinreizen in de jaren ’70 snel af. Toch duurt het nog tot 2005 tot de laatste klassieke reisbureautrein is opgeheven. Hierna resteren alleen nog enkele chartertreinen naar de wintersportgebieden.

Door de groeiende afkeer van de milieubelasting van het vliegverkeer is de internationale trein als duurzaam alternatief over de langere afstand sinds enige jaren weer aan een opmars bezig. Zo rijdt ÖBB met de Nightjet inmiddels dagelijks slaaptreinen vanuit Amsterdam naar Oostenrijk en Zwitserland en rijden de treinen van TUI/Green City Trip en European Sleeper naar verschillende Europese bestemmingen. Terwijl ÖBB inmiddels volop investeert in nieuwe rijtuigen, maken commerciële partijen voornamelijk gebruik van de poule bestaande rijtuigen uit de jaren ’60 en ’70.

Intussen blijft de Alpen Express stug doorrijden. De populaire trein rijdt sinds jaar en dag in de winter elke vrijdagavond naar verschillende populaire Oostenrijkse wintersportbestemmingen waar liefhebbers acht dagen kunnen skiën om vervolgens op zondagochtend terug te keren in Nederland. Door de beperkingen in coronatijd rijden de treinen in 2021 en 2022 slechts een enkele keer. De sterk opgelopen kosten voor het opstellen van materieel in Nederland zorgt er in het seizoen 2022/2023 voor dat de trein alleen in de krokusvakantie rijdt. Nieuwkomer GreenCityTrip biedt, in samenwerking met TUI, dat seizoen daarentegen bijna wekelijks de Ski Express aan. Ook deze trein rijdt vanuit Nederland rechtstreeks naar verschillende wintersportbestemmingen in Oostenrijk.

Omdat er niet voldoende geschikte slaap- en ligrijtuigen beschikbaar zijn, is het voor Railexperts in het wintersportseizoen 2023/2024 helemaal niet mogelijk om de Alpen Express aan te bieden. De voornaamste oorzaak van het tekort aan rijtuigen is dat verhuurders van spoorwegmaterieel in coronatijd amper konden rijden en zo veel rijtuigen niet hebben onderhouden. Ook worden veel van de relatief goedkope rijtuigen tegenwoordig permanent ingezet door de commerciële partijen die inspelen op de groeiende vraag naar frequent rijdende slaaptreinen.

Treinreiswinkel, die de reizen van de Alpen Express aanbiedt, verwijst voor vervangend vervoer naar de Nightjet die komende winter iedere avond vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Wörgl, Jenbach, Innsbruck en Wels rijdt. Hier zijn aansluitingen op treinen naar de verschillende wintersportgebieden. Voor de periode 22 december 2023 tot 8 maart 2024 biedt Treinreiswinkel speciale tarieven aan voor heenreizen vrijdagavond en terugreis op zaterdagavond.

Daarnaast biedt concurrent TUI, net als vorig seizoen, wel weer wekelijks de Ski Express naar verschillende Oostenrijkse wintersportbestemmingen. De reisorganisatie heeft het voordeel dat voor Ski Express geen extra rijtuigen gehuurd hoeven te worden omdat deze al het hele jaar worden ingezet in de slaaptrein tussen Amsterdam en Praag.

Op 24 februari 2019 rijdt Railexperts-loc 9901 met een Alpen Express onderweg naar Den Haag HS bij Leidschendam.

De naam Alpen Express wordt al decennialang gebruikt voor de rechtstreekse vakantietreinen vanuit Nederland naar verschillende Oostenrijkse wintersportgebieden. In 2002 neemt touroperator EETC de vakantietrein over van NS Internationaal. Na het staken van de activiteiten van EETC neemt Railexperts in samenwerking met de Treinreiswinkel de exploitatie van populaire trein over. Naast de vaste trein rijdt in het hoogseizoen vaak nog een tweede trein. De laatste jaren rijdt Railexperts met de gehuurde rijtuigen bovendien ook enkele particuliere treinen naar Oostenrijk.

Lees het hele bericht over de geschrapte Alpen Express op treinreiswinkel.nl

Op de foto boven dit artikel rijdt E-loc 1251 op 21 januari 2018 bij Hillegom met de Alpen Express naar eindbestemming Leiden Centraal.