Vanwege de beperkte inzetbaarheid van het personeel vallen bij de diverse vervoerders in de loop van 2022 steeds vaker treinen uit. Ook Arriva haalt in mei dat jaar al verschillende spitstreinen in de noordelijke provincies uit de dienstregeling. Daarnaast vallen dagelijks nog diverse treinen uit. De vervoerder is daarom aan het begin van de zomer al genoodzaakt om op diverse lijnen in Gelderland en Groningen de frequentie terug te brengen tot een uurdienst. Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2023 belooft Arriva op verschillende trajecten weer meer treinen te gaan rijden. In de praktijk blijkt dit echter lang niet altijd haalbaar en worden soms complete treindiensten ‘verbust’.

Nadat coronamaatregelen anderhalf jaar lang de reizigersaantallen aanzienlijk doen afnemen en de verschillende vervoerders hier hun treindienst op aanpassen, wordt in de loop van 2021 ook het oplopende personeelstekort steeds meer van invloed op de dienstregeling. Zo schrapt Arriva bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2022 op 12 december 2021 al de treindienst tussen Nijmegen en Venray. Eind april 2022 maakt de vervoerder bekend vanwege het relatief hoge ziekteverzuim onder het toch al krappe personeelsbestand per 2 mei dat jaar ook de spitstreinen in Fryslân en Groningen te schrappen. Door de aanpassingen kan Arriva de treindienst op alle trajecten nog enigszins voorspelbaar houden. Ondanks de maatregelen vallen vooral rond Groningen en in de Achterhoek dagelijks verschillende treinen van de vervoerder uit. Begin juni versobert de vervoerder in beide regio’s de dienstregeling nog verder. Desondanks vallen met grote regelmaat treinen uit, waardoor in de weekenden op enkele trajecten op sommige momenten slechts één trein in de twee uur rijdt. De beperkingen in de Achterhoek zijn aan het eind van de zomer grotendeels voorbij. Ook de spitsdienst tussen Nijmegen en Venray gaat in september 2022, met de nodige uitval, weer van start.

Ondanks dat het personeelstekort bij Arriva onverminderd groot lijkt, draait de vervoerder bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2023 op 11 december 2022 ook in Groningen het grootste deel van de beperkte dienstregeling terug. Op de meeste trajecten in de provincie gaan de treinen weer dagelijks elk halfuur rijden. Daarentegen wordt de dienstregeling in Fryslân juist versoberd. Zo verdwijnen de laatste spitstreinen tussen Leeuwarden en Sneek en wordt de treindienst tussen Leeuwarden en Harlingen Haven zodanig aangepast dat nog maar twee treinen nodig zijn. Het nadeel hiervan is dat de treinen nog maar een keer per uur in Deinum en Dronryp stoppen. In Limburg brengt Arriva de stoptreindienst tussen Sittard en Heerlen terug tot een uurdienst. Ook vervalt de sneltreindienst tussen Maastricht en Heerlen. Wel rijdt de vervoerder op doordeweekse dagen overdag met een snelbus tussen beide steden. De treinen tussen Heerlen en Aachen blijven wel rijden. Omdat de treinen door het niet doorrijden naar Maastricht nu in Heerlen een lange kering hebben, maken ze een extra slag als sneltrein tussen Heerlen en Herzogenrath.

Een blik op de Twitterpagina van Arriva, waar uitvallende treinen kort vantevoren worden gemeld, leert direct na het ingaan van het nieuwe Spoorboekje dat de geplande opzet van de dienstregeling niet werkt. De meest genoemde oorzaak voor het uitvallen van treinen blijft de beperkte personeelsinzet. Vooral in Groningen en Limburg vallen dagelijks treinen uit en krijgen reizigers vaak te maken met een lagere frequentie. In alle regio’s worden de laatste treinen van de dag bovendien regelmatig vervangen door een bus. Sinds het ingaan van de nieuwe dienstregeling zet Arriva op verschillende dagen op enkele trajecten helemaal geen treinen meer in. Vooral tussen Heerlen, Herzogenrath en Aachen rijdt de vervoerder regelmatig een dagdeel of zelfs een complete dag alleen met bussen. Op 29 december schrapt de vervoerder bijvoorbeeld niet alleen genoemde treindienst vrijwel de hele dag, maar rijden vanaf het eind van de middag ook geen treinen meer tussen Leeuwarden en Harlingen Haven. Doordat de vervangende bussen niet even frequent rijden en de rijtijden van de treinen niet halen, gaan aansluitingen hierbij al snel verloren.

Ondertussen lijkt Arriva vooral de media op te zoeken met berichten over extra treindiensten op het hoofdrailnet zoals de nachttreinen vanuit Maastricht en Groningen naar Schiphol en de poging om als prijsvechter extra treinen van Zwolle naar Groningen en Leeuwarden te laten rijden. Hier hebben de veelgeplaagde reizigers in de concessiegebieden van de vervoerder echter niets aan.

Regionale vervoerder Arriva zet al jarenlang de zinnen op het hoofdrailnet. In 2021 doet de vervoerder al een succesvolle aanvraag bij de ACM voor het rijden van nachttreinen naar Schiphol. De eerste trein van Maastricht naar Schiphol rijdt op 17 december 2022. Eind januari 2023 hoopt de vervoerder de eerste trein vanuit Groningen naar de luchthaven te rijden. Nadat eind 2022 bekend wordt dat de al jarenlang door de voerder gewenste sprinterdiensten van Groningen en Leeuwarden naar Zwolle bij NS blijven, dient Arriva alsnog een verzoek bij de ACM in om extra treinen op genoemde verbindingen te mogen rijden. Het is nog niet bekend of de ACM hiermee akkoord gaat.

Op de afbeelding hierboven een fragment van de Twitterfeed van Arriva op 29 december 2022. Dat de vervoerder de daaropvolgende dagen nog minder treinen zou rijden, was bij het schrijven van dit artikel nog niet voorzien.

Update: Arriva staakt treindienst tussen Heerlen en Aachen

Nadat de treinen tussen Heerlen, Herzogenrath en Aachen in december 2022 door verschillende omstandigheden al regelmatig uitvallen en soms hele dagdelen helemaal niet rijden, staakt de Arriva op 1 januari 2023 voor onbepaalde tijd de complete treindienst tussen Heerlen en Aachen. Ditmaal is niet het personeelstekort, maar de aanpassing naar het Europese beveiligingssysteem ERTMS de voornaamste oorzaak. Voor de dienst in België hebben de multicourante treinstellen van de vervoerder onlangs het bijbehorende ETCS-beveiligingssysteem gekregen. Het nieuwe systeem en de nieuwste software-update zorgen in Duitsland echter voor problemen in combinatie met het daar aanwezige beveiligingssysteem. Daarnaast is per 1 januari 2023 de tijdelijke toelating van de oude Nederlandse beveiligingssystemen ingetrokken. Omdat de vervoerder verder zwijgt over het verloop van de problemen, zijn reizigers voor een dagelijkse update aangewezen op de reisplanner.

Arriva FLIRT 550 rijdt op 25 augustus 2019 als tweelandentrein RE 18 naar Aachen Hbf door Kohlscheid.
Voorbeeld van een nietszeggende tweet waarmee Arriva reizigers dagelijks geïnformeerd worden.

Update: op 6 januari 2023 maakt Arriva bekend dat de treinen voorlopig niet naar Aachen doorrijden. Wel hervat de vervoerder de sneltreindienst tussen Heerlen en Herzogenrath. Voor de tussenstops moeten reizigers gebruikmaken van een bus. Tussen Herzogenrath en Aachen kunnen reizigers gebruikmaken van de treinen van DB.

Op de foto boven dit artikel is Arriva-treinstel 556 op 4 juni 2022 bij Landgraaf onderweg van Aachen HBf naar Maastricht. In december 2022 kort Arriva de treindienst van de zogenaamde tweelandentrein in tot pendeldienst tussen Heerlen, Herzogenrath en Aachen. Sindsdien rijden soms dagenlang geen treinen op het baanvak.