Op 7 augustus 2023 wordt bekend dat leasebedrijf Beacon Rail collega MRCE overneemt. Beide leasebedrijven zijn in een groot aantal Europese landen actief. De gezamenlijke vloot bestaat straks uit bijna 800 locomotieven, 1.200 goederenwagons en ruim 600 rijtuigen voor het reizigersvervoer.

Met de liberalisering van de spoorwegmarkt neemt de behoefte aan flexibele beschikbaarheid van spoorwegmaterieel snel toe. Verschillende leasemaatschappijen bedienen de diverse vervoerders met een breed scala aan materieel. Eén van de grote spelers is Mitsui Rail Capital Europe B.V.. Het bedrijf is in oktober 2004 in Amsterdam opgericht als gemeenschappelijke dochteronderneming van het Japanse Mitsui & Co., Ltd. en het Britse Mitsui & Co. MRCE neemt in 2006 onder andere Siemens Dispolok over. Hierdoor bestaat de vloot voornamelijk uit elektrische locomotieven van de fabrikant. De leasemaatschappij heeft momenteel nog ruim 200 elektrische locomotieven in dienst.

Het oorspronkelijk Britse leasebedrijf Beacon Rail Metro Finance B.V. bestaat sinds 2009 en heeft tegenwoordig de hoofdvestiging in Luxemburg. Het bedrijf is inmiddels in 18 Europese landen actief. Beacon Rail bezit ruim 500 locomotieven, waarvan een groot deel dieseltractie. De vloot bestaat daarnaast uit zo’n 1.200 goederenwagons en bijna 600 rijtuigen voor het reizigersvervoer.

Op 7 augustus 2023 wordt bekend dat Beacon Rail collega-verhuurder MRCE overneemt. Als alle betrokken instanties akkoord gaan, wordt de transactie in het eerste kwartaal van 2024 afgerond. Beide bedrijven bedienen momenteel een belangrijk deel van de Europese spoorwegmarkt. Zowel Beacon Rail als MRCE bieden nu al een full-service aanbod via een netwerk van externe werkplaatsen in verschillende landen, logistieke ondersteuning en training. In 2022 neemt Beacon Rail al een aantal TRAXX-locomotieven van MRCE over. Met de overname van het complete bedrijf krijgt Beacon Rail er ruim 200 TRAXX AC3, ES64U2, ES64F4 en Vectron locomotieven bij.

Lees ook het persbericht op de website van Beacon Rail

Op de foto boven dit artikel rijdt de 189 092 van MRCE, op 19 maart 2018 in dienst voor SBB Cargo, met de P&O Shuttle naar Waalhaven Zuid door Tilburg.