In Museum Voorlinden staat sinds 11 februari 2023 een bijzondere trein. De handgemaakte locomotief, annex wagon bestaat geheel uit karton, papier, hout, stof en verf. Het voertuig maakt deel uit van de tentoonstelling The Armchair Voyager van de Belgische kunstenaar Rinus van de Velde. Ondanks dat de trein niet op de werkelijkheid is gebaseerd, heeft de kop onmiskenbaar Belgische invloeden.

In Museum Voorlinden in Wassenaar is een bijzondere trein binnengereden. De locomotief, annex wagon maakt deel uit van de tentoonstelling The Armchair Voyager van de Belgische kunstenaar Rinus van de Velde. De kunstenaar en zijn team doen er in totaal een half jaar over om de trein te bouwen. Hoewel de trein van realistische grootte zo van het spoor lijkt te komen, bestaat het fictieve voertuig uit karton, papier, hout, stof en verf. De trein is zowel aan de buiten- als de binnenzijde geheel met de hand tot in detail uitgewerkt. Zo zijn de rode banken versleten, hangt er nog een jas aan de kapstok en zijn de asbakken helemaal vol. Door de vuile ramen en het roestige onderstel, lijkt de trein al jaren op het spoor doorgebracht te hebben. Naast de realistische details kiest de kunstenaar ook voor enkele opvallend gekunstelde onderdelen, waardoor een spanning tussen echt en nep ontstaat.

De kartonnen combinatie van locomotief en wagon is niet nagebouwd, maar ontstaan uit de fantasie van de kunstenaar. Desondanks heeft de kop onmiskenbaar Belgische invloeden en doet deze het meest denken aan de NMBS-locomotieven van de serie HLE 27 en de daarvan afgeleide locomotieven uit de series HLE 11, 12 en 21, allen gebouwd in de jaren ’80. In Nederland is de reeks 11 bekend van de Beneluxtreinen die van 1986 tot 2012 door deze locomotieven getrokken en geduwd worden.

Over de tentoonstelling: “Fictie en realiteit, maar ook woorden en beelden vloeien samen in het werk van Rinus Van de Velde (1983). Met tekeningen, sculpturen, installaties, foto’s en films bouwt deze Belgische totaalkunstenaar de absurdistische verhalen na die zich in zijn hoofd afspelen. Voor zijn solotentoonstelling The Armchair Voyager bij Voorlinden ‘leent’ hij daarbij werken uit de museumcollectie.”

De bijzondere trein en de rest van de tentoonstelling is te zien van 11 februari tot en met 29 mei 2023.

Lees meer over de tentoonstelling The Armchair Voyager op voorlinden.nl

Op de afbeelding hierboven en boven dit artikel de trotse neus van de trein van Rinus van de Velde in Museum Voorlinden in Wassenaar op 18 februari 2023.