4 april 2024, update 7 mei 2024

In navolging van de populaire ‘Tag der Schiene’ in Duitsland organiseert Railforum in september 2023 de eerste Nederlandse Raildagen. In één weekend laat een groot aantal spoorgerelateerde bedrijven op bijna vijftig verschillende locaties zien hoe boeiend de railsector is. Begin april zijn de eerste deelnemers voor de editie 2024 bekendgemaakt.

In navolging van de populaire ‘Tag der Schiene’ in Duitsland organiseert Railforum in 2023 als Nederlandse tegenhanger de Raildagen. Op 15 en 16 september 2023 laat een groot aantal spoorgerelateerde bedrijven aan het grote publiek zien hoe interessant de railsector is. Ook verschillende bouwprojecten, musea en stations zijn deze dagen te bezoeken. Op diverse locaties worden speciale activiteiten en rondleidingen georganiseerd en worden deuren geopend die anders voor het gewone publiek gesloten blijven. Zowel de Tag der Schiene als de Raildagen maken onderdeel uit van de European Mobility Week, het jaarlijkse initiatief van de Europese Commissie voor Duurzame Stedelijke Mobiliteit.

Voor elk wat wils

De Raildagen zijn niet alleen voor familie en vrienden van personeel, omwonenden van grote projecten en hobbyisten bedoeld, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in een baan in de spoorsector. Met verschillende activiteiten kan het publiek ervaren hoe afwisselend, interessant, innovatief en duurzaam de railsector is en welk breed scala aan banen ‘het spoor’ biedt.

Raildagen 2024

Al snel na de succesvolle eerste editie wordt bekend dat de Raildagen ook in 2024 terugkeren. Dit jaar op vrijdag 20 en zaterdag 21 september. Vanaf 4 april worden de eerste deelnemers bekendgemaakt. Zo zijn de Koninklijke wachtkamers van Amsterdam Centraal en Den Haag HS weer te bezichtigen, zijn er rondleidingen in het Railcenter in Amersfoort en het Operationeel Controle Centrum Rail in Utrecht en tonen spoorbouwers Dura Vermeer en VolkerRail de nieuwste technologieën. In Zutphen openen Arriva en Strukton de deuren van hun werkplaats voor het publiek. Het programma wordt nog tot 15 augustus aangevuld.

De meeste locaties zijn op vrijdag 20 en zaterdag 21 september van 10.00 – 15.00 uur gratis te bezoeken. Vooraf aanmelden is in het algemeen niet nodig, al zijn er op enkele locaties speciale activiteiten waarvoor dat wel geldt. Het is dan ook aan te raden om voor de actuele openingstijden en specifieke activiteiten op de website van de Raildagen te kijken. Het aanmelden is, indien nodig, vanaf 15 augustus 2024 mogelijk.

Volg alle ontwikkelingen op raildagen.nl

Op de foto boven dit artikel een deel van de line-up voor de werkplaats van Alstom in Rotterdam tijdens Raildag 15 september 2023 met van links naar rechts SSN 01 1075, SMMR 2275, de 2454 van de 2454 Crew en de 9902 van Railexperts in de oude DBC-huisstijl.