Vanwege de beperkte inzetbaarheid van het personeel vallen bij de diverse vervoerders in de loop van 2022 steeds vaker treinen uit. Ook Arriva haalt in mei dat jaar al verschillende spitstreinen in de noordelijke provincies uit de dienstregeling. De vervoerder is later genoodzaakt om op diverse lijnen in Groningen de frequentie terug te brengen tot een uurdienst. Na waarschuwingen van de provincie schroeft de vervoerder de frequentie bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2023 weer op. Dit gaat echter ten koste van de dienstregeling in Fryslân. In beide concessiegebieden blijven regelmatig treinen uitvallen. In 2023 besluiten beide provincies dan ook samen op te trekken. Op 31 januari 2023 wordt Arriva door zowel Fryslân als Groningen officieel in gebreke gesteld. In april volgen mogelijk de eerste boetes.

Nadat coronamaatregelen anderhalf jaar lang de reizigersaantallen aanzienlijk doen afnemen en de verschillende vervoerders hier hun treindienst op aanpassen, wordt in de loop van 2021 ook het oplopende personeelstekort steeds meer van invloed op de dienstregeling. Eind april 2022 maakt Arriva bekend vanwege het relatief hoge ziekteverzuim onder het toch al krappe personeelsbestand per 2 mei dat jaar de spitstreinen in Fryslân en Groningen te schrappen. Door de aanpassingen kan de vervoerder de treindienst op alle trajecten nog enigszins voorspelbaar houden. Ondanks de maatregelen vallen vooral in Groningen dagelijks verschillende treinen van de vervoerder uit. Begin juni versobert de vervoerder de dienstregeling in de provincie nog verder. Desondanks vallen met grote regelmaat treinen uit, waardoor in de weekenden op enkele trajecten op sommige momenten slechts één trein in de twee uur rijdt.

Ondanks dat het personeelstekort bij Arriva onverminderd groot lijkt, draait de vervoerder bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2023 in Groningen het grootste deel van de beperkte dienstregeling terug. Belangrijke aanleiding dat de provincie als opdrachtgever inmiddels een verbeterplan eist en daarnaast met boetes dreigt. Op de meeste trajecten in de provincie gaan de treinen weer dagelijks elk halfuur rijden. Ter compensatie wordt de dienstregeling in Fryslân juist versoberd. Zo verdwijnen de laatste spitstreinen tussen Leeuwarden en Sneek en wordt de treindienst tussen Leeuwarden en Harlingen Haven zodanig aangepast dat nog maar twee treinen nodig zijn. Het nadeel hiervan is dat de treinen nog maar een keer per uur in Deinum en Dronryp stoppen.

Al direct na het ingaan van het nieuwe Spoorboekje blijkt dat de geplande opzet van de dienstregeling niet werkt. De meest genoemde oorzaak voor het uitvallen van treinen blijft de beperkte personeelsinzet. In beide provincies vallen dagelijks treinen uit en krijgen reizigers vaak te maken met lagere frequenties. Veel laatste treinen van de dag worden bovendien regelmatig vervangen door een bus. Sinds het ingaan van de nieuwe dienstregeling zet Arriva op verschillende dagen op enkele trajecten zelfs urenlang helemaal geen treinen meer in. Doordat de vervangende bussen niet even frequent rijden en de rijtijden van de treinen niet halen, gaan aansluitingen hierbij al snel verloren. Naast een onbetrouwbare dienstregeling levert de vervoerder ook vaak weinig tot geen informatie rondom de treinuitval.

Ondertussen lijkt Arriva wel de media op te zoeken met berichten over extra treindiensten op het hoofdrailnet zoals nachttreinen vanuit Maastricht en Groningen naar Schiphol en de poging om als prijsvechter binnen een paar jaar extra treinen van Zwolle naar Groningen en Leeuwarden te laten rijden. Hier hebben de veelgeplaagde reizigers in de concessiegebieden van de vervoerder echter niets aan.

Al een aantal jaar dringen de signalen rondom de onbetrouwbare dienstregeling en de gebrekkige communicatie ook bij de provinciehuizen door. In eerste instantie geven de provincies Fryslân en Groningen onafhankelijk van elkaar een aantal waarschuwingen aan Arriva. De vervoerder komt echter niet met noemenswaardige verbeteringen. Daarnaast wringt het dat Arriva blijkbaar wel in staat is om personeel te vinden voor twee verlieslijdende nachtlijnen buiten de concessiegebieden.

In 2023 besluiten Fryslân en Groningen gezamenlijk op te trekken. Hiermee wordt ook voorkomen dat de vervoerder nogmaals de problemen tussen de concessiegebieden verplaatst. Op 31 januari stellen beide provincies de vervoerder officieel in gebreke. Dit houdt in dat als Arriva nog steeds geen verbetering  toont, beide opdrachtgevers vanaf 1 april 2023 boetes gaan geven. Wanneer de vervoerder bij treinuitval niet binnen een half uur voor goede informatie en vervangend vervoer zorgt, leggen de provincies € 2.000 boete per ‘incident’ op.

De Fryslân en Groningen zijn niet de enige provincies waar reizigers last hebben van de grillen van de vervoerder. Zo schrapt Arriva bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2022 op 12 december 2021 stilzwijgend de treindienst tussen Nijmegen en Venray. De treinen gaan in september 2022, met de nodige uitval, weer rijden. Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2023 brengt de vervoerder de treindienst in Zuid-Limburg terug naar de lage frequenties uit de NS-tijd. Zo gaat de stoptreindienst tussen Sittard en Heerlen terug naar een uurdienst en vervalt de sneltreindienst tussen Maastricht en Heerlen. De treinen tussen Heerlen en Aachen blijven volgens het Spoorboekje wel rijden, maar vallen echter met grote regelmaat soms hele dagdelen uit. Per 1 januari 2023 is de treindienst helemaal geschrapt vanwege problemen met het beveiligingssysteem. Het duurt maar liefst zes dagen tot de vervoerder de reizigers hier over informeert. Op 9 januari 2023 gaat een pendeldienst tussen Heerlen en Herzogenrath van start. Wanneer de treinen weer naar Aachen gaan rijden is nog altijd niet bekend.

Naast reizigers en opdrachtgevers is ook het personeel ontevreden over de vervoerder. In de tweede helft van 2022 en begin 2023 staakt het personeel van Arriva en andere regionale vervoerders al regelmatig voor een beter CAO. De vakbonden hebben voor de periode 6 tot en met 10 februari 2023 een langdurige staking bij alle regionale vervoerders aangekondigd.

Volg op 9292.nl de actuele ontwikkelingen rondom de staking in het regionale OV

Op 17 april 2021 laat WINK-treinstel 617 als stoptrein van Leeuwarden naar Stavoren, Hindeloopen achter zich.