Bijna een half jaar na de terugkeer van de eerste reguliere slaaptrein op Nederlandse bodem, start Flywise Travel in samenwerking met Train Charter Services als eerste reisorganisatie met een regelmatig rijdende nachttrein naar diverse Europese steden. Onder de naam GreenCityTrip maakt de trein sinds oktober 2021 elke vijf afwisselend ritten naar onder andere Praag, Wenen en Venetië. In mei 2022 komen hier negen nieuwe bestemmingen en wordt de vertragingsgevoelige route vanuit Breda ingekort tot Amsterdam. Enkele maanden later wordt bekend dat de trein tijdens de winterstop van de GreenCityTrip onder de naam TUI Ski Express wekelijks naar verschillende Oostenrijkse wintersportbestemmingen gaat rijden.

In mei 2021 keert met de Nightjet van NS en ÖBB na bijna vijf jaar de reguliere slaaptrein terug op het Nederlandse spoor. Bijna een half jaar later start Flywise Travel in samenwerking met Train Charter Services als eerste reisorganisatie met een regelmatig rijdende nachttrein naar diverse Europese steden. Vanaf 15 oktober 2021 vertrekt onder de naam GreenCityTrip vanuit Breda elke vijf dagen een trein naar verschillende bestemmingen. De trein stopt in Nederland onderweg op Rotterdam Centraal, Den Haag HS, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. Volgens een vooraf bepaald schema rijdt de trein afwisselend naar Praag, Wenen en via Innsbruck naar Milaan, Verona en Venetië. Het vertrek vanuit Breda is niet alleen omdat Flywise Travel hier gevestigd is, maar ook om de Belgische markt te kunnen bedienen.

Vanwege de vele omleidingen, de hoge vertragingsgevoeligheid en het feit dat de trein door het gebruik van zware locomotieven maar met maximaal 100 km/u door Nederland mag rijden, besluit GreenCityTrip bij de start van het nieuwe seizoen in mei 2022 de trein vanaf Amsterdam te laten rijden. Utrecht Centraal blijft over als enige vaste tussenstop. In het seizoen 2022-2023 rijdt de trein, voortaan in samenwerking met reisorganisatie TUI, opnieuw naar de meeste steden uit het eerste seizoen. Daarnaast zijn negen nieuwe bestemmingen aan de agenda toegevoegd: Kopenhagen, Malmö en Göteborg, Florence, Bologna, Bolzano en Como en Salzburg en Linz.

Voor de periode december – april staat een winterstop gepland. In augustus 2022 maken TUI en GreenCityTrip bekend dat de trein tussen 23 december 2022 en 31 maart 2023 wekelijks als TUI Ski Express naar verschillende Oostenrijkse wintersportplaatsen gaat rijden. De trein rijdt elke vrijdagavond vanuit Amsterdam en Utrecht naar het Oostenrijkse Wörgl. Hier splitst de trein op zaterdagochtend in een deel naar Innsbruck, Landeck en Bludenz. Het andere deel gaat naar Salzburgerland en stopt onder andere in St, Johann in Tirol, Zell am See en Bischofshofen. Op zaterdagavond keert de trein terug naar Nederland. Wintersporters verblijven dus ruim een week in Oostenrijk. De komst van de TUI Ski Express betekent een eerste concurrent in jaren voor de Alpen Express van Treinreiswinkel en Railexperts.

GreenCityTrip betekent min of meer de revival van de zogenaamde reisbureautrein. Verschillende reisorganisaties bieden de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog frequent rijdende treinen naar verschillende Europese vakantiebestemmingen aan. Bekende namen zijn de Zon-Express naar Zuid-Frankrijk en de Bergland Express naar de Alpen. Met de opkomst van het particuliere autobezit en  goedkopere vliegreizen neemt de belangstelling in de jaren ’70 snel af. Toch duurt het nog tot 2005 tot de laatste klassieke reisbureautrein is opgeheven. Hierna resteren alleen nog enkele chartertreinen als de jaarlijkse Alpen expressen naar de wintersportgebieden. Door de groeiende afkeer tegen de milieubelasting van het vliegverkeer is de internationale trein als duurzaam alternatief over de langere afstand sinds enige jaren weer aan een opmars bezig. Zo gaat naast de genoemde treinen in de loop van 2023 vermoedelijk ook de European Sleeper vanuit België via Nederland naar Berlijn en Praag rijden. De organisatie maakt bovendien samen met Sunweb plannen voor een wintersporttrein naar de Franse Alpen. Het is echter nog niet bekend of de treinen ook al in het wintersportseizoen 2022-2023 gaan rijden.

Zie voor uitgebreide informatie over de TUI Ski Express de website van TUI.

Op het kaartje hierboven een schematische weergave van de bestemmingen van de TUI Ski Express.

Op de foto boven dit artikel: wordt de GreenCityTrip van Wenen naar Breda op 6 maart 2022 door SBB Cargo-Vectron 193 531 gereden. Omdat de grensovergang bij Emmerich en de omgeving van Ede door werkzaamheden voor al het treinverkeer zijn gesloten en GCT toch de beloofde stop in Arnhem moet maken, rijdt de trein in Nederland een exotische route van Venlo via ‘s-Hertogenbosch naar Arnhem om hier na kopmaken via de Betuweroute naar Utrecht, Amsterdam en Breda te rijden. Op de foto de trein bij Niftrik.