Nadat het NS-geel decennialang het beeld op het Nederlandse spoorwegnet bepaalt, heeft de iconische huisstijl, net als het materieel uit de jaren ’60 inmiddels de museale status. Na een succesvolle eerste donateursrit van de Stichting 2454 Crew in augustus 2022, organiseert ook de Stichting NVBS-Excursies twee maanden later een rit met het karakteristieke gele voormalige NS-materieel van de 2454 Crew.

Op zaterdag 20 augustus 2022 organiseert de Stichting 2454 Crew met een deel van de snelgroeiende collectie een succesvolle eerste donateursrit. Hoewel naamgever DE-loc 2454 ontbreekt, verzorgen de gele ‘apekoppen’ Plan U 151, Plan V 904 en Motorpost 3029 een uitverkochte rit met verschillende fotostops en een heuse line-up in Apeldoorn. De belangstelling voor de rit laat zien dat het voormalige NS-materieel, ontworpen in de jaren ’60 en de iconische gele huisstijl uit diezelfde periode inmiddels de museale status hebben bereikt. Materieel en huisstijl hebben dan ook tot voor kort decennialang voor verschillende generaties het beeld op het Nederlandse spoorwegnet bepaald.

Op zaterdag 29 oktober 2022 organiseert de Stichting NVBS-Excursies in samenwerking met de 2454 Crew een soortgelijke rit met dezelfde generatiegenoten. Net als in augustus verzorgt Plan U 151 een deel van de rit die het zogenaamde haasje over-concept heeft. Motorpost 3029 zorgt met een aantal rijtuigen van de SSN voor het andere deel van de rit. Bij voldoende aanmeldingen zal ook Plan V 904 een deel van de excursie verzorgen.

De Stichting 2454 CREW is begin november 2019 opgericht voor het beheer van de gelijknamige diesellocomotief. De stichting breidt de collectie na de oprichting snel uit met meer voormalig NS-materieel, waaronder andere genoemde treinstellen, de voormalige Motorpost en enkele locomotoren. Het materieel rijdt rond in de gele kleurstelling waarin het bij NS uit dienst gaat. Hierdoor ontstaat een unieke collectie historische voertuigen. Bovendien is het materieelpark voornamelijk bestemd voor commerciële inzet.

Op de pagina Bijzondere ritten is meer informatie over de excursie van de NVBS te vinden.

Op de foto boven dit artikel de line-up van de 3029, 151 en 904 tijdens de eerste donateursrit van de Stichting 2454 Crew op 20 augustus 2022 in Apeldoorn.