18 april 2024

Arriva zet in alle concessiegebieden waar de vervoerder actief is GTW-treinstellen in. Inmiddels rijden de stellen in elke regio in een andere kleurstelling. Door technisch verschillen vindt doorgaans geen uitwisseling van de stellen plaats. Uitzondering vormt Koningsdag, waarbij treinstellen uit diverse regio’s de treindiensten in concessiegebied Achterhoek-Rivierenland komen versterken. In 2024 zijn de stellen in maar liefst vier verschillende kleurstellingen in de regio te zien.

In december 2012 start Arriva met de exploitatie van de Gelderse regionale diesellijnen Apeldoorn – Zutphen, Zutphen – Winterswijk, Arnhem – Winterswijk, en Arnhem – Tiel. Voor de uitvoering van de reguliere treindienst neemt de vervoerder 24 GTW-treinstellen in gebruik. De treinstellen hebben nagenoeg dezelfde rood-witte kleurstelling als de bestaande stellen in de andere concessiegebieden waar de vervoerder rijdt.

Nieuwe kleurstellingen

Tegelijkertijd met de stellen voor de Gelderse treindiensten neemt de vervoerder in Overijssel een reeks elektrische GTW-treinstellen in de blauwe huisstijl van de Vechtdallijnen in gebruik. Vier jaar later gaat Arriva ook in Limburg rijden. De stellen die hier rijden, krijgen een blauwe huisstijl met een grote afbeelding van de leeuw uit de Limburgse vlag bij de cabines. De daaropvolgende jaren zijn de treinstellen die in de noordelijke provincies rijden, gemoderniseerd en voorzien van een nieuwe variant van de Arriva-huisstijl.

Door technische verschillen kunnen de GTW-treinstellen uit de verschillende concessiegebieden niet gecombineerd rijden. Er vindt dan ook vrijwel geen uitwisseling van de treinstellen plaats. Een uitzondering wordt gevormd door enkele noordelijke stellen die sinds 2023 voor langere tijd onder andere de treindiensten op de Maaslijn en tussen Zutphen en Oldenzaal versterken. Omdat de inzet op laatstgenoemde verbinding voor de complete concessieperiode is voorzien, krijgen de twee treinstellen die hier rijden de Blauwnet-kleurstelling. Een andere uitzondering is de inzet van treinstellen uit andere concessiegebieden tijdens evenementen, zoals Pinkpop.

Versterking in alle kleuren

De meest uitgebreide uitwisseling van GTW-treinstellen vindt elk jaar tijdens Koningsdag plaats. Vanwege de grote drukte in Arnhem, laat Arriva de treinen naar de Gelderse hoofdstad op volle sterkte rijden. Om dit mogelijk te maken, laat de vervoerder traditiegetrouw diverse treinstellen uit verschillende concessiegebieden aanrukken om andere treindiensten in het concessiegebied Achterhoek-Rivierenland te rijden. Naast de rode Gelderse diesels zijn in 2024 maar liefst drie andere kleurstellingen te zien.

De extra stellen komen dit jaar zowel uit Limburg als de noordelijke provincies. Door de inzet van de twee noordelijke stellen die normaal tussen Zutphen en Oldenzaal rijden, is ook de Blauwnet-huisstijl op de lijn naar Winterswijk te zien. De elektrische treinstellen van de Vechtdallijnen, die normaal de extra pendeldienst tussen Arnhem en Zevenaar rijden, laten dit jaar verstek gaan. Omdat de koninklijke familie dit jaar Emmen bezoekt, zijn de stellen dit jaar hard nodig in hun eigen inzetgebied.

De extra GTW-treinstellen die op Koningsdag 2024 voor Achterhoek-Rivierenland zijn voorzien:

  • 2 dieseltreinstellen Arriva Limburg voor Arnhem – Tiel
  • 2 elektrische stellen Arriva Limburg voor Arnhem – Zevenaar
  • 3 dieseltreinstellen Arriva Noord voor Apeldoorn – Zutphen – Winterswijk
  • 2 dieseltreinstellen Arriva Blauwnet voor Apeldoorn – Zutphen – Winterswijk

Door de inzet van de exotische stellen op de minder drukke trajecten, kunnen de treinen tussen Arnhem en Winterswijk op volle sterkte met de reguliere treinstellen rijden.

Bron voor het overzicht van de extra treinstellen is het Koningsdag-topic op somda.nl

Op de foto boven dit artikel: Tijdens Koningsdag 2022 is het de beurt aan de wel bestickerde maar niet gemoderniseerde treinstellen 348 en 349 uit de noordelijke provincies. De stellen rijden tussen Apeldoorn, Zutphen en Winterswijk zodat de Gelderse stellen de treinen tussen Winterswijk en Arnhem kunnen versterken. Op de foto hierboven is de 349 bij Vorden onderweg als stoptrein van Zutphen naar Winterswijk.