Op 21 mei 2023 is Materieel ’36-treinstel 252 door twee andere museumtreinstellen van de werkplaats in Blerick overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Hier speelt het treinstel vanaf 26 mei de hoofdrol in de tentoonstelling Onder Hoogspanning, over de elektrificatie van het Nederlandse spoorwegnet.
In 1968 gaat Materieel ’36-treinstel 252 bij NS terzijde. In tegenstelling tot de andere soortgenoten, is het treinstel niet gesloopt maar in Haarlem, later in Blerick, gestald om verbouwd te worden tot dienstvoertuig. Het overbodige middenrijtuig is wel afgevoerd. Ondanks dat de verbouwing niet doorgaat, blijft het treinstel alsnog bewaard. Niet door het Spoorwegmuseum, dat geen plek heeft, maar door enkele liefhebbers, zowel binnen als buiten NS. In 55 jaar maakt het treinstel een flinke omzwerving langs verschillende standplaatsen door het hele land. Ook is de 252 een prominente gast bij het 150-jarig bestaan van NS en staat het af en toe in het Spoorwegmuseum. Het museum is echter pas sinds 2009 officieel eigenaar van het treinstel. Anderhalf jaar eerder begint al de uitgebreide revisie van de het stel. Hiervoor staat het treinstel de laatste jaren in Blerick.
In 2023 is de restauratie zo vergevorderd dat het treinstel de hoofdrol krijgt in de tentoonstelling Onder Hoogspanning, over de elektrificatie van het Nederlandse spoorwegnet. Op 21 mei 2023 is de 252 door Materieel ’46-treinstel 273 en Materieel ’54-treinstel 386 naar het Spoorwegmuseum gebracht. De daaropvolgende dagen wordt de tentoonstelling rondom het treinstel verder afgebouwd om op 26 mei 2023 van start te gaan. Terwijl de genoemde museumstellen als trek-duw-eenheid het transport van Blerick naar Utrecht verzorgen, wordt voor het rangeerwerk in Blerick de hulp ingeroepen van Arriva-treinstel 280.
In 1936 bestelt NS een grote serie elektrische treinstellen, voornamelijk bestemd voor het te elektrificeren Middennet. Op 15 mei 1938 is de elektrificatie van het net vanuit Utrecht naar Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Arnhem en Eindhoven gereed en gaat de nieuwe dienstregeling met de elektrische treinstellen van start. Hierbij komen direct alle stellen in dienst. De snelgroeiende behoefte aan elektrisch reizigersmaterieel zorgt er in 1942 voor dat het grootste deel van de treinstellen met een rijtuig is verlengd. Na de oorlog is opnieuw een aantal treinstellen verlengd en zijn met de onbeschadigde en diverse herstelde rijtuigen zoveel mogelijk treinstellen geformeerd. Al tijdens de oorlog verschijnen de treinstellen op alle geëlektrificeerde spoorlijnen in Nederland. In de loop van de jaren ’60 gaat de complete serie buiten dienst.
Lees hier meer over de tentoonstelling Onder Hoogspanning van het Spoorwegmuseum
Op de foto boven dit artikel de 252, strak in de lak, tijdens het rangeren in Blerick op 21 mei 2023. Hieronder de poster van het Spoorwegmuseum ter promotie van de tentoonstelling, geheel in stijl van de reclame-uitingen in die tijd.
