De Museum Buurtspoorweg organiseert op 14 en 15 oktober 2023 hun jaarlijkse Najaarsstoomdagen. Op deze dagen rijdt de MBS traditiegetrouw een uitgebreide dienstregeling en zijn op de stations van Haaksbergen en Boekelo verschillende activiteiten georganiseerd. Op beide dagen kunnen bezoekers ook gebruikmaken van Plan V-treinstel 904 en historische bussen die bezoekers vanuit Amersfoort naar Twente brengen.

In de jaren ’80 van de 19e eeuw legt de GOLS in de Achterhoek en Twente een uitgebreid net van lokaalspoorlijnen aan. In de loop van de jaren ’30 zijn de meeste lijnen voor het reizigersvervoer gesloten. Enkele trajecten blijven tot in de jaren ’70 open voor het goederenvervoer. Hoewel vlak na de oorlog de eerste plannen ontstaan om het fenomeen lokaalspoorweg ‘levend’ te blijven herinneren, duurt het nog tot februari 1967 tot de De stichting Museum Buurtspoorweg wordt opgericht. Nadat NS in 1972 het goederenvervoer tussen Haaksbergen en Enschede opheft, start de MBS met de eerste toeristische ritten op het baanvak. Twee jaar later moet een deel van het baanvak Boekelo – Enschede wijken voor de aanleg van Rijksweg 35. Sindsdien pendelt de MBS op het geïsoleerde traject tussen Haaksbergen en Boekelo. De collectie van de MBS sluit aan de op het relatief eenvoudige materieel dat decennialang op de lokaalspoorwegen te zien is. Ook bezit de MBS diverse industrielocomotieven, die weer verwijzen naar de industriële geschiedenis van Twente.

Net als andere museumverenigingen organiseert ook de Museum Buurtspoorweg elk jaar verschillende evenementen waarbij nét even een andere dienstregeling wordt gereden. Op 14 en 15 oktober 2023 vinden de jaarlijkse Najaarsstoomdagen plaats. Dit jaar brengt de MBS alle rijvaardige stoomlocomotieven onder stoom voor een extra uitgebreide dienstregeling. Op verschillende locaties wordt een uitgebreid randprogramma georganiseerd. Hierbij zijn onder andere stoommachines en modelbanen te zien.

Op zaterdag vinden naast drie stoomtreinritten ook twee ritten met de karakteristieke Wismar Railbus plaats. Op zondag rijden maar liefst acht stoomtreinritten met daar tussendoor ook een aantal goederentreinen. Op station Haaksbergen zijn onder andere verschillende werkende stoommachines te zien en rijden miniatuur stoomtreinen voor kinderen. In de ochtend is bovendien te zien hoe de verschillende stoomlocomotieven opgestookt. In Boekelo staan meerder modelbanen en zijn diverse historische rijtuigen en locomotieven om te bezichtigen. Bovendien vindt op zondag 15 oktober ook het evenement Oude Voertuigen Dag plaats. Hierbij staat het hele centrum van het dorp vol met nostalgische vervoersmiddelen.

Als extra arrangement organiseert de MBS samen met de 2454 Crew, Transit Oost en Stichting TET38 zowel op zaterdag als op zondag de Najaarsstoomdagen Express. Beide dagen rijdt Plan V-treinstel 904 van de 2454 Crew van Amersfoort naar Hengelo waar bezoekers per historische bus naar Haaksbergen worden vervoerd.

Klik hier voor de dienstregeling op de museumspoorlijn op zaterdag 14 oktober en klik hier voor de dienstregeling op zondag 15 oktober.

Meer over de Najaarsstoomdagen op museumbuurtspoorweg.nl

Op 30 oktober 2022 is de 7853 van de MBS even ten zuiden van Boekelo onderweg naar Haaksbergen.