16 april 2024

Op Hemelvaartsdag, dit jaar op 9 mei, is het weer Nationale Stoomtreindag. Lange tijd is deze dag het startsein voor het nieuwe rijseizoen. Tegenwoordig starten de meeste museumverenigingen al rond Pasen met de reguliere dienstregelingen en rijden ze diverse arrangementen vaak al bijna het hele jaar rond. Anno 2024 vinden daarom niet overal extra activiteiten plaats. Wel rijden de de treinen bij de meeste museumverenigingen één of meerdere dagen in het lange weekend de uitgebreide vakantiedienstregeling. Op deze pagina een globaal overzicht van de activiteiten op de Nederlandse museumlijnen.

Museum Buurtspoorweg

De MBS organiseert op 9 en 10 mei het evenement Vervoer van Vroeger. Tussen Haaksbergen en Boekelo rijdt de stoomtrein een uitgebreide dienstregeling. Ook rijden historische bussen en een paardentram. In Haaksbergen is Transit Oost te gast. Zowel in Haaksbergen als in Boekelo zijn diverse andere activiteiten georganiseerd.

Meer informatie over de activiteiten tijdens Vervoer van Vroeger op museumbuurtspoorweg.nl

Museumspoorlijn STAR

Museumspoorlijn STAR rijdt op Nationale Stoomtreindag meerdere ritten op de museumlijn tussen Veendam, Stadskanaal en Nieuw Buinen. De dag staat met verschillende randactiviteiten in het teken van het stukgoederenvervoer.

Lees meer op stadskanaalrail.nl

Museumstoomtram Hoorn – Medemblik

De SHM rijdt op Nationale Stoomtreindag volgens de reguliere uitgebreide dienstregeling. Er zijn geen extra activiteiten gepland

Bekijk de dienstregeling op stoomtram.nl

Stoomtrein Goes – Borsele

In tegenstelling tot voorgaande jaren organiseert de Stoomtrein Goes – Borsele in 2024 geen Sporen naar het Verleden. Wel rijdt de SGB van 9 tot en met 12 mei de uitgebreide vakantiedienstregeling met zowel stoomtractie als motorrijtuigen.

Bekijk de dienstregeling op destoomtrein.nl

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De VSM organiseert op Hemelvaartsdag verschillende activiteiten op het museumstation in Beekbergen. Daarnaast rijdt de VSM die dag tussen Beekbergen, Loenen en Eerbeek een intensieve dienstregeling waarbij ook goederentreinen en diesellocomotieven worden ingezet. Vanwege werkzaamheden kunnen de treinen niet naar Apeldoorn rijden.

Meer informatie over Nationale Stoomtreindag bij de VSM op stoomtrein.org

Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij

De ZLSM rijdt op 9 mei 2024 de vakantiedienstregeling. Zowel de eigen E2 1040 als ook stoomlocomotief Bonne van de HSIJ worden ingezet. De locomotieven rijden ook een aantal ritten in dubbeltractie. De rest van het hemelvaartsweekend rijdt de ZLSM de reguliere dienstregeling.

Meer informatie op miljoenenlijn.nl

De Stoom Stichting Nederland gaat tijdens Nationale Stoomtreindag het land uit. De stichting organiseert in het hemelvaartsweekend onder de naam Rhein-Main Expres een meerdaagse rit naar Frankfurt. De 23 023 vertrekt op 9 mei 2024 vanuit Rotterdam Centraal via Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven naar Venlo waar de 01 1075 de tractie overneemt voor de rit naar Duitsland. In Frankfurt zijn diverse activiteiten gepland. Op 11 mei 2024 keert de trein via dezelfde route weer terug naar Rotterdam.

Meer informatie op stoomstichting.nl

Op Nationale Stoomtreindag laten de museumverenigingen traditiegetrouw zien wat ze in huis hebben. Die dag is dan ook volop stoom te zien. Op de foto boven dit artikel maakt het locomotiefduo 52 3879 en 50 307 van de VSM die op 3 september 2022 bij Loenen met een goederentrein onderweg zijn naar Eerbeek al een flinke rookpluim.