Op Hemelvaartsdag, dit jaar op 18 mei, is het weer Nationale Stoomtreindag. De verschillende Nederlandse museumverenigingen bieden deze dag en vaak ook andere dagen in het lange weekend weer een uitgebreid programma. Op deze pagina een globaal overzicht van de activiteiten op de Nederlandse museumlijnen.

Museum Buurtspoorweg

De MBS organiseert op 18 en 19 mei het evenement Vervoer van Vroeger. Tussen Haaksbergen en Boekelo rijdt elk uur een stoomtrein. Tussen Haaksbergen en de halte Zoutindustrie rijdt aanvullend een historische bus en tussen Boekelo en Zoutindustrie rijdt een paardentram. Bij de stations en langs de lokaallijn zijn ook andere klassieke bussen, vrachtwagens, trekkers en auto’s te zien. In Haaksbergen en Boekelo zijn daarnaast nog diverse activiteiten georganiseerd.

Lees meer over Vervoer van Vroeger op museumbuurtspoorweg.nl

Museumspoorlijn STAR

Bij Museumspoorlijn STAR staat Nationale Stoomtreindag in het teken van het stukgoederenvervoer. Op 18 mei 2023 demonstreert de museumvereniging met speciale activiteiten het vervoer van pakketten in het tijdperk dat de trein hierin nog een onmisbare rol speelt.

Lees meer over de speciale rijdag stukgoedvervoer op stadskanaalrail.nl

Museumstoomtram Hoorn – Medemblik

De SHM rijdt op Nationale Stoomtreindag volgens de reguliere uitgebreide dienstregeling. Er zijn geen extra activiteiten gepland

Bekijk de dienstregeling op stoomtram.nl

Stoomtrein Goes – Borsele

De SGB organiseert van 18 tot en met 20 mei het jaarlijks terugkerende evenement Sporen naar het Verleden. Tijdens het evenement is ook materieel van andere museumverenigingen aanwezig. Bovendien viert de SGB dit weekend het 50-jarig bestaan. Meer over het evenement op deze pagina.

Meer informatie op destoomtrein.nl

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De VSM organiseert op Hemelvaartsdag verschillende activiteiten op het museumstation in Beekbergen. Daarnaast rijdt de VSM die dag een intensieve dienstregeling waarbij ook goederentreinen en diesellocomotieven worden ingezet.

Meer informatie over Nationale Stoomtreindag bij de VSM op stoomtrein.org

Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij

De ZLSM rijdt op 18 en 19 mei 2023 ter gelegenheid van Nationale Stoomtreindag extra op donderdag en vrijdag. De treinen rijden beide dagen volgens de reguliere ‘blauwe dienstregeling’. Op Hemelvaartsdag komen twee stoomlocs in actie en wordt de trein van 13:45u vanuit Simpelveld met dubbeltractie gereden.

Meer informatie op miljoenenlijn.nl

Op Nationale Stoomtreindag laten de museumverenigingen traditiegetrouw zien wat ze in huis hebben. Die dag is dan ook volop stoom te zien. Op de foto boven dit artikel maakt het locomotiefduo 52 3879 en 50 307 van de VSM die op 3 september 2022 bij Loenen met een goederentrein onderweg zijn naar Eerbeek al een flinke rookpluim.