Het Nederlands Transport Museum opent na een aanloop van enkele jaren in april 2018 als pop-up museum in de voormalige Bolsfabriek in Nieuw-Vennep. Naast verschillende kleine voertuigen bezit het museum ook vliegtuigen, een Amsterdams metrostel en het laatste exemplaar van de eerste generatie Utrechtse sneltrams. In augustus 2021 is de eerste trein op het museumterrein te zien. Die maand zijn vijf bewaarde TEE-rijtuigen naar de tijdelijke locatie in Nieuw-Vennep overgebracht. Na enkele keren uitstel, moet het museum na 5 maart 2023 definitief de deuren sluiten om ruimte te maken voor de definitieve plannen voor het voormalige fabrieksterrein.

Het Nederlands Transport Museum opent na een aanloop van enkele jaren in april 2018 als pop-up museum in de voormalige Bolsfabriek in Nieuw-Vennep. De Stichting Nederlands Transport Museum is een samenwerkingsverband van verschillende verenigingen die actief zijn binnen de sector mobiel erfgoed. Naast verschillende kleine voertuigen bezit het museum ook vliegtuigen, een Amsterdams metrostel en het laatste exemplaar van de eerste generatie Utrechtse sneltrams.

Begin januari 2021 neemt het NTM de vijf TEE-rijtuigen van de Stichting TEE Nederland over. In augustus 2021 is de eerste trein van het museum naar het tijdelijke terrein bij de voormalige Bolsfabriek gebracht. De daaropvolgende periode zijn de rijtuigen gedeeltelijk geconserveerd en geschilderd. Hierbij zijn de stuurstandrijtuigen zoveel mogelijk opgeknapt.

Na de TEE-rijtuigen voegt het NTM nog twee goederenwagons aan de snelgroeiende collectie toe. De wagons worden in het definitieve museum een onderdeel van themaruimte over de rol van het US Army Transportation Corps bij de bevrijding. Voorafgaand aan de definitieve opzet staan de wagons samen met dieselloc WD 70033 van de Stichting 162 sinds eind september 2021 al enige tijd in het museum.

Intussen zijn er ambitieuze plannen om in het nog te ontwikkelen Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep een definitief museum te bouwen. Hier zou naast een tramlijn ook een aansluiting op het spoorwegnet moeten komen. Wanneer de gewenste plek in Park21 definitief van de baan is, gaat het museum verder op zoek naar een alternatieve locatie. De zoektocht van het museum is inmiddels ingehaald door de plannen voor het terrein van de voormalige Bolsfabriek. Hier is onder andere woningbouw en een medisch centrum voorzien. Na enkele keren uitstel, sluit het museum na het Modelbouw Weekend, dat plaatsvindt op 4 en 5 maart 2023, definitief de deuren om ruimte te maken voor de plannen van de projectontwikkelaars.

Het is nog niet bekend waar de collectie wordt ondergebracht en of deze locatie ook weer voor publiek toegankelijk is.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via de website en de Facebookpagina van het Nederlands Transport Museum. De ontwikkelingen in en om het TEE-treinstel zijn te volgen op de Facebookpagina TEEtreinNTM

Op de foto boven dit artikel: Eind augustus 2021 zijn de vijf TEE-rijtuigen van het NTM naar het Bols-terrein in Nieuw-Vennep, waar het museum tijdelijk is gehuisvest, overgebracht. Op de foto één van de twee koprijtuigen op 28 augustus 2021. De daaropvolgende periode is het rijtuig, vooral aan de buitenzijde, weer zoveel mogelijk in originele staat hersteld, zoals op de foto hierboven op 5 februari 2023 is te zien.