In oktober 2021 maken Eurostar en Thalys officieel bekend dat beide merken worden samengevoegd tot Eurostar. Ruim een jaar later presenteert Eurostar Group de nieuwe huisstijl. De treinstellen behouden hierbij hun huidige kleuren, maar krijgen wel een nieuw logo. Met de samenvoeging komt in de loop van 2023 een eind aan de merknaam Thalys. Vanaf 2025 wordt de materieelvloot van ruim vijftig treinstellen efficiënter ingezet.
In september 2019 kondigen aandeelhouders NMBS, SNCF en Patina Rail (consortium van Caisse de dépôt et placement du Québec en Hermes) onder de projectnaam “Green Speed” de eerste samenvoegingsplannen van de merken Eurostar en Thalys aan. De daaropvolgende periode zijn de plannen enige tijd opgeschort vanwege de coronacrisis en de sterk teruglopende reizigersaantallen. In oktober 2021 maken de bedrijven echter officieel bekend dat beide merken definitief worden samengevoegd onder de naam Eurostar. De keuze voor deze merknaam is genomen op basis van de internationale naamsbekendheid. De samenvoeging betekent één merknaam, één huisstijl en één reserveringsmodule. Ook de tariefstructuur wordt gelijkgetrokken.
In 2022 keurt ook de Europese Commissie het samenvoegen van Eurostar en Thalys goed. Hierna starten de daadwerkelijke voorbereidingen. Het formele hoofdkantoor komt in Brussel, maar ook de huidige vestiging in Londen blijft bestaan. Eurostar is straks in vijf landen actief: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Verenigd Koninkrijk. In Duitsland, waar nu alleen treinen onder de merknaam Thalys rijden, is Eurostar een nieuwe naam.
Zowel de treinen van Thalys als de huidige Eurostar-vloot krijgen een nieuwe huisstijl. De basiskleuren van de treinstellen blijven hierbij vooralsnog hetzelfde. Op 24 januari 2023 presenteert Eurostar Group in Brussel officieel het nieuwe logo. De ster in het logo is geïnspireerd op de ‘Etoile du Nord’, de oorspronkelijke treindienst tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. In de loop van het jaar wordt de rijdende vloot van dit nieuwe logo voorzien. Hierbij verdwijnt na 27 jaar niet alleen de merknaam, maar ook het karakteristieke Thalys-logo dat in het complete uiterlijk van de treinstellen is geïntegreerd. De vloeiende lijnen van het logo worden aan de buitenzijde van de treinstellen simpelweg afgekapt bij de cabinedeuren. Voor de Eurostar-treinstellen is dit inmiddels het derde logo.
Naast het nieuwe logo maakt het fusiebedrijf ook de andere toekomstplannen bekend. Zo wil Eurostar in de nabije toekomst door het aanbieden van meer capaciteit en betere overstapmogelijkheden nog beter concurreren met het vliegtuig op korte afstanden. Tegelijkertijd wil Eurostar Group intensiever met de luchtvaartsector gaan samenwerken om de feeder-rol van de trein voor de langeafstandsvluchten te vergroten. In de loop van 2023 introduceert Eurostar Group onder andere een nieuwe website en een gezamenlijk reserveringssysteem.
Na de samenvoeging worden in eerste instantie geen nieuwe treinstellen besteld. Wel wordt de huidige materieelvloot van 25 Eurostar-treinstellen en 26 Thalys-treinstellen efficiënter ingezet. Zo gaan de 400 meter lange Eurostar E320-treinstellen vanaf 2025 ook tussen Amsterdam en Parijs rijden om zo de capaciteit op deze verbinding te vergroten.
Lees meer over de presentatie van Eurostar Group op 24 januari 2023, bijvoorbeeld op demorgen.be
Meer over de samenvoeging op de website van Eurostar.
We now have the pleasure to introduce to you the unique new identity of the #EurostarGroup,#SparkNewOpportunities. pic.twitter.com/W2IJ83vMcL
— Thalys Newsroom (@NewsroomThalys) January 24, 2023

Op de afbeelding boven dit artikel een impressie Thalys-treinstel en een Eurostar-treinstel met de nieuwe Eurostar-huisstijl zoals deze getoond zijn tijdens de presentatie van het vernieuwde merk. Op foto hierboven zijn Thalys-treinstel 4304 en Eurostar-treinstel 4024 met de nieuwe logo’s te zien tijdens de presentatie op Brussel Zuid/Midi op 24 januari 2023 Bron: @FlywheelMedia1