Op 12 december 2022 tekent NS bij de Spaanse treinfabrikant CAF het contract voor de levering van 60 nieuwe intercitytreinstellen. De treinstellen hebben zowel enkeldeks- en dubbeldeksrijtuigen. Hierdoor bieden ze zowel een goede toegankelijkheid als een hoge capaciteit. Het nieuwe materieel dient deels als vervanging van de DDZ-treinstammen en deels als uitbreiding van de huidige vloot. De helft van de treinstellen bestaat uit vier rijtuigen en de andere helft uit zes rijtuigen. In totaal bieden de treinen 30.000 extra zitplaatsen. NS verwacht dat de eerste treinstellen in 2028 in dienst komen.

In het voorjaar van 2020 start NS de Europese aanbestedingsprocedure voor een nieuwe generatie dubbeldekstreinstellen. In tegenstelling tot het bestaande dubbeldeksmaterieel moeten de nieuwe treinstellen ook een gelijkvloerse instap krijgen. Terwijl fabrikanten als Alstom en Siemens al dergelijke treinstellen in de catalogus hebben staan, wint de Spaanse fabrikant CAF in augustus 2022 de aanbesteding. Op 12 december 2022 tekent NS bij de fabrikant het contract voor de levering van 60 nieuwe intercitytreinstellen. De nieuwe treinstellen bestaan zowel uit enkeldeks- als dubbeldeksrijtuigen. De gelijkvloerse instap met uitschuiftrede van de enkeldeksrijtuigen aan de uiteinden van de trein maakt deze beter toegankelijk, bijvoorbeeld voor rolstoelgebruikers. De dubbeldeksrijtuigen in het midden zorgen voor extra zitplaatsen. Uiteraard voldoet het interieur van het materieel aan de huidige standaard van comfortabele stoelen, oplaadpunten en wifi.

De 30 vierwagenstellen en 30 zeswagenstellen bieden in totaal 30.000 zitplaatsen en zijn voornamelijk bestemd ter vervanging van de DDZ-treinstammen. Daarnaast zorgen ze voor een uitbreiding van de materieelvloot.

De nieuwe treinstellen zijn door de toepassing van 1500 volt DC alleen toegankelijk voor het conventionele net. Met hun topsnelheid van 160 km/u zijn ze weliswaar sneller dan de oude dubbeldekkers, maar de maximaal toegestane snelheid is momenteel vrijwel overal in Nederland 140 km/u of lager.

In totaal investeert NS ruim 600 miljoen euro in het nieuwe materieel. De treinstellen worden gebouwd door de Spaanse fabrikant CAF, in Nederland onder andere bekend van trams en metro’s in Amsterdam en de SNG-treinstellen die sinds november 2018 bij NS in dienst zijn. Nadat het ontwerp definitief is, volgen de productie-, test- en toelatingsfases. Het is de bedoeling dat de eerste treinstellen in 2028 in de reizigersdienst verschijnen. Het contract biedt de mogelijkheid voor extra bestellingen én voor het bestellen van soortgelijke treinstellen die de grens over kunnen.

Het nieuwe materieel is vooral bestemd als vervanging van de 50 DDZ-treinstammen. Dit intercitymaterieel bestaat uit het in de periode 2012-2014 gemoderniseerde DD-AR materieel uit 1992-1994. De treinstammen rijden momenteel voornamelijk op de IJssel-Brabantroute en de Noord-Oostverbindingen. In laatstgenoemde verbindingen worden ze komende jaren vervangen door de nieuwe ICNG-treinstellen.

Lees hier het persbericht van NS

Op de afbeelding boven dit artikel is een impressie van het ontwerp van de treinstellen te zien. Opvallend is dat het ontwerp een nummer van een ICNG-treinstel heeft gekregen. De afbeelding komt uit het persbericht van NS en CAF. Het definitieve ontwerp wordt in een latere fase bekendgemaakt.