In augustus 2023 maken NS en NMBS bekend dat het aantal Intercitytreinen tussen Nederland en België bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2025 verdubbelt van 16 naar 32 per dag. De treinen tussen Amsterdam en Brussel vertrekken voortaan elk uur vanuit Amsterdam Zuid en stoppen alleen nog op Schiphol, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel Zuid. De ‘oude’ IC Brussel rijdt voortaan tussen Rotterdam Centraal en Brussel Zuid en doet op alle stations aan waar de Beneluxtrein nu ook stopt.

In 1957 gaat de zogenaamde Beneluxdienst van start. Vanaf september dat jaar rijden de speciale Materieel ’57-treinstellen elk uur tussen Amsterdam en Antwerpen. Elke twee uur rijdt de Beneluxtrein door naar Brussel Zuid. In de jaren ’70 wordt het materieelpark vergroot en rijden de treinen elk uur tussen Amsterdam Centraal en Brussel Zuid. Tot halverwege de jaren ’80 rijden de treinen via Haarlem over de Oude Lijn en daarna via de Schiphollijn. Hierna blijft de Beneluxdienst decennialang ongewijzigd. Wel wordt het materieelpark vernieuwd met Intercityrijtuigen. Vanaf december 2012 rijden de treinen via de HSL Zuid. Hierbij gaan de treinen kopmaken in Breda. Problemen met het nieuwe Fyra-materieel zorgen ervoor dat de treinen tijdelijk in beperkte vorm terugkeren naar de oude route. Vanaf december 2014 rijdt de IC Brussel, zoals de Beneluxtrein inmiddels heet, weer van Amsterdam via Breda naar Brussel Zuid.

Op 14 augustus 2023 maken NS en de Belgische vervoerder NMBS bekend dat het aantal Intercitytreinen tussen Nederland en België bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2025 verdubbelt van 16 naar 32 per dag. De treinen tussen Amsterdam en Brussel vertrekken voortaan elk uur vanuit Amsterdam Zuid en stoppen alleen nog op Schiphol, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel Zuid. Vanwege de beperkte infrastructuur op Amsterdam Zuid rijden de treinen waarschijnlijk als reguliere Intercity tussen Lelystad Centrum en Amsterdam Zuid. De ‘oude’ IC Brussel rijdt voortaan tussen Rotterdam Centraal en Brussel Zuid en doet op alle stations aan waar de Beneluxtrein nu ook stopt. Ook deze trein rijdt elk uur.

De verbinding tussen Amsterdam en Brussel wordt gereden met de nieuwe ICNG-treinstellen. Door de inzet van de snelle treinstellen, het overslaan van verschillende stops en het kopmaken in Breda zijn reizigers zo’n 45 minuten korter onderweg. De andere Beneluxtrein wordt gereden met een combinatie van Belgische locomotieven en rijtuigen. Naast de intercitytreinen blijft ook Thalys tussen Amsterdam, Brussel en Parijs rijden. In totaal rijden vanaf 2025 vanuit Nederland dagelijks 47 treinen naar Brussel.

Lees het volledige persbericht op NS.nl

De Benelux is in 1944 opgericht als regionale intergouvernementele samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg. Om de samenwerking te benadrukken duikt de naam Benelux in de jaren ’50 op verschillende plekken op. Ondanks dat de treinen niet naar Luxemburg rijden, krijgt ook de nieuwe frequente treindienst tussen Amsterdam en Brussel in 1957 de naam Beneluxtrein. Het is dan ook korte tijd de bedoeling dat de treinen vanuit Brussel doorrijden naar Luxemburg. Proefritten tussen Namen en Luxemburg tonen echter aan dat de relatief zware Materieel ’57-treinstellen vermogen tekort komen voor de steile hellingen in het heuvelachtige traject. In 2012 moet de Fyra de naam Beneluxtrein doen vergeten. Na het debacle met de nieuwe V250-treinstellen, gebruikt NS International voornamelijk de naam IC Brussel. Tot in de zomer van 2002 kent NS ook een echte Beneluxtrein: jarenlang rijdt in de zomermaanden op zaterdag een Intercity Zandvoort aan Zee – Amsterdam – Maastricht door naar Luik en Luxemburg. Deze trein draagt echter de naam Ardennen Express.

Op de foto boven dit artikel is het op dat moment enige treinstel 3303 in flow-uitvoering op 28 januari 2023 bij Etten-Leur onderweg van Utrecht naar het Belgische Vorst. Op de 3301 en 3302 na krijgen alle ICNG-treinstellen voor de IC Brussel direct bij de aflevering deze kleurstelling.