In navolging van FlixTrain, Arriva en Qbuzz heeft NS bij de ACM een aanvraag ingediend om ook na 2025 internationale treinen naar steden als Parijs, Londen en Berlijn te kunnen laten rijden. De staatssecretaris van IenW heeft vervoerders die interesse hebben om internationale verbindingen vanaf 2025 in open toegang aan te bieden, gevraagd zich te melden bij de ACM. Het is nu aan het kabinet om te onderzoeken of het verzorgen van internationaal treinvervoer aan de markt wordt overgelaten, of dat dit opnieuw in vaste contracten wordt vastgelegd.

In navolging van FlixTrain, Arriva en Qbuzz heeft NS als vierde en laatste vervoerder bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend om ook na 2025 internationale treinen te kunnen laten rijden. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft vervoerders die interesse hebben om internationale verbindingen vanaf 2025 in open toegang aan te bieden, gevraagd zich voor 15 juni 2023 te melden bij de ACM. Hierna bekijkt het kabinet of het verzorgen van internationaal treinvervoer aan de markt wordt overgelaten, of dat dit ook in vaste contracten wordt vastgelegd.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maakt in oktober 2022 bekend dat concurrentie op de internationale verbindingen mogelijk moet zijn. De Tweede Kamer doet hierna een oproep de internationale verbindingen in de volgende concessie voor het hoofdrailnet mee te nemen. Andere vervoerders verwijzen echter naar Europese wetgeving die een ‘open toegang’ op het spoor voorschrijft. Het commerciële FlixTrain en de zogenaamde regionale vervoerders willen hiermee forceren dat de overheid een marktanalyse uitvoert en op basis van de uitkomsten hiervan bepaalt welke treinverbindingen door de markt kunnen worden aangeboden en voor welke verbindingen overheidssteun nodig is. Hierdoor is ook NS genoodzaakt zich te melden voor de uitvoering van internationale treindiensten. De vervoerder wil, net als nu, met partners als DB en Eurostar treinen blijven naar Parijs, Londen, Berlijn, Frankfurt en Wenen.

Lees hier het persbericht van NS

Op de foto boven dit artikel rijdt de omgeleide Eurostar 4008-4007 op 11 juni 2022 onderweg van Amsterdam Centraal naar London St. Pancras langs één van de markantste punten van de Oude Lijn, de Lageveensemolen bij Lisse.