Van 21 tot en met 29 oktober 2023 organiseert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik het jaarlijkse Bello Festival. Het thema is dit jaar ‘The Roaring Twenties bij Spoor & Tram’. Tijdens het festival is een tijdsbeeld bij de lokaalspoor- en tramwegen in het Nederland van de jaren 1920 te zien. Naast het eigen materieel is ook de 8107 van de MBS aanwezig. Ook de Ome Ceesjes van de SGB komen tijdens het Bello Festival naar Hoorn. Voor de omC 909 is het de tweede keer dat het motorrijtuig in West-Friesland te gast is.

Terwijl het baanvak nog in gebruik is voor het goederenvervoer start de Tramweg Stichting in 1968 met toeristische ritten op de spoorlijn tussen Hoorn en Medemblik. De stichting, gelieerd aan de NVBS, kan voor de stalling van het materieel in Hoorn onder andere gebruikmaken van de vroegere remise van de vooroorlogse motorrijtuigen, ook bekend als ome Ceesjes, die van 1929 tot 1934 op de spoorlijn te zien zijn. In juni 1973 is vanuit de TS de zelfstandige Stoomtram Hoorn-Medemblik opgericht. Naast de toeristische ritten van de TS neemt de SHM ook de exploitatie van de goederentreinen tussen Hoorn en Medemblik over van NS. In 1979 rijden de laatste ‘echte’ goederentreinen over het baanvak. De SHM blijft hierna met museumtrams over de lokaallijn rijden.

In 1978 krijgt de SHM van de gemeente Bergen één van de meest bekende stoomlocomotieven van Nederland. De ‘Bello’ 7742 rijdt vanaf 1914 ruim veertig jaar voor de HSM, later NS, op de Nederlandse lokaal- en tramlijnen en eindigt in 1960 als herinnering aan de tramlijn Alkmaar – Bergen als statisch monument in het dorp. Na de overname is de locomotief door de SHM weer geheel in historische staat hersteld en in 1985 weer rijvaardig in gebruik genomen. De 7742 is één van de weinige bewaarde Nederlandse stoomlocomotieven en kan mede hierdoor op veel belangstelling rekenen. Bello groeit min of meer uit tot de mascotte van de SHM en krijgt na een aantal jaar zelfs een eigen festival.

Tijdens de herfstvakantie van 21 tot en met 29 oktober 2023 organiseert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik opnieuw het Bello Festival. Het thema is dit jaar ‘The Roaring Twenties bij Spoor & Tram’. Voor het festival haalt de SHM verschillende klassieke voertuigen en objecten en diverse historisch geklede rollenspelers naar West-Friesland om zo een tijdsbeeld bij de lokaalspoor- en tramwegen in het Nederland van de jaren 1920 te laten zien. Naast het eigen materieel, waaronder stoomlocs 6513 en 7742 en de ‘vierkante’ tramlocomotieven zorgt ook de 8107 van de MBS dit jaar voor de tractie van de historische passagiers- en goederentrams. Ook de replica’s van de Ome Ceesjes van de SGB komen tijdens het Bello Festival naar Hoorn. De omC 909 is vijf jaar eerder al tijdens het 50-jarig jubileum van de SHM te gast op de museumspoorlijn en rijdt hierbij voor het eerst ritten met passagiers. De omC 910 is dan nog in aanbouw.

De SHM laat tijdens het Bello Festival de passagiers- en goederentrams in een intensieve dienstregeling over de museumspoorlijn rijden. Daarnaast gaat Materieel ’24-motorrijtuig 9002, ook bekend als de Jaap van de 2454 Crew, tijdens het evenement tussen Hoorn en Amsterdam rijden. De Blokkendoos heeft sinds een aantal maanden het depot van de SHM als vaste standplaats.

Meer informatie over het Bello Festival 2023 op stoomtram.nl

Op de foto boven dit artikel: Tijdens het 50-jarig jubileum van de SHM in 2018 is motorrijtuig omC 909 van de SGB een week te gast. Het motorrijtuig keert vijf jaar later samen met de 910 terug naar West-Friesland. Ook voor motorrijtuig C9002 van de 2454 Crew is tijdens het Bello Festival een speciale rol weggelegd: de bijna honderdjarige gaat tussen Hoorn en Amsterdam pendelen. Op 18 mei 2023 staat het drietal tijdens Sporen naar het Verleden al naast elkaar op het emplacement van de SGB in Goes.