In het weekend van 10 en 11 september 2022 vindt de 36e editie van Open Monumentendag plaats. Traditiegetrouw opent de monumentale locomotiefloods in Roosendaal de deuren. Hier is materieel van de 2454 Crew en Stichting Hondekop aanwezig. Ook zijn de emplacementen van enkele museumspoorlijnen gratis te bezoeken. Bovendien houdt de Stichting Historisch Dieselmaterieel een open dag op hun thuisbasis bij de Amersfoortse Wagenwerkplaats.

In het weekend van 10 en 11 september 2022 vindt de 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag plaats. Het thema is dit jaar duurzaamheid. Tijdens Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor publiek. De dag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland, in samenwerking met verschillende lokale comités. Met het evenement wordt het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk voor een breed publiek.

Traditiegetrouw opent ook de monumentale locomotiefloods in Roosendaal tijdens Open Monumentendag 2022 weer de deuren. Naast de loods en het nabijgelegen seinhuis zijn ook de op dat moment in en om de loods aanwezige treinen te bezichtigen. Zo is “Roosendaal” de thuisbasis van de 2454 Crew en zijn onder andere Blokkendoos Jaap en Plan U 151 aanwezig. Daarnaast is zoals elk jaar de voortgang van het op te knappen Benelux-treinstel 220.902 van Stichting Hondekop te zien. De locomotiefloods is op 10 én 11 september geopend en bovendien vanaf het station bereikbaar met historische bussen. Op het station zelf worden rondleidingen door het gebouw gegeven.

Naast de Roosendaalse locomotiefloods zijn in Amersfoort op beide dagen enkele gebouwen van de voormalige Wagenwerkplaats geopend. Bovendien houdt de Stichting Historisch Dieselmaterieel op zaterdag 10 september 2022 een open dag op hun terrein bij de voormalige werkplaats. Naast de collectie diesellocomotieven en rijtuigen van de SHD zijn hier ook historische bussen van OV Collectie Nederland aanwezig.

Ook verschillende museumspoorlijnen doen traditioneel mee aan Open Monumentendag. Zo is op zaterdag 10 september 2022 in Goes het tractiegebouw van de SGB gratis te bezoeken en zijn vrijwilligers aanwezig voor extra uitleg. In Hoorn is op zaterdag het museumterrein van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik gratis toegankelijk. Ook de zoveel mogelijk in historische staat teruggebrachte stationsgebouwen van Medemblik en Twisk zijn op zaterdag te bezoeken. Tegen een vergoeding is bij beide verenigingen een rit over de museumspoorlijn mogelijk.

Naast de genoemde plaatsen zijn in het weekend van 10 en 11 september 2022 nog duizenden monumenten te bezoeken. Vind ze via openmonumentendag.nl. Enkele andere spoorse tips:

Rondleiding stationsgebouw Utrecht Maliebaan
Openstelling koninklijke wachtkamer station Baarn
Openstelling station Apeldoorn
Openstelling voormalig stationsgebouw Houten
Activiteiten in en om station Almelo, inclusief atoomkelder
Openstelling station Groningen
Openstelling station Harlingen

DE-loc 2275 met daarachter soortgenoot 2205 op het terrein van de SHD in Amersfoort.
  • Meer informatie over Open Monumentendag Roosendaal via deze link
  • Meer informatie over Open Monumentendag bij de SHD via deze link
  • Meer informatie over Open Monumentendag bij de SGB via deze link
  • Meer informatie over Open Monumentendag bij de SHM via deze link
Tijdens een boekpresentatie over de Beneluxtreinen is één van de bakken van de 220.902 voor het publiek te bezichtigen. Roosendaal, 11 mei 2019.
Het oude stationsgebouw van Houten, al bijna tien jaar van de hoofdspoorlijn gescheiden door een geluidsscherm is tijdens open Monumentendag te bezoeken. Houten, 8 maart 2014.

Op de foto boven dit artikel de line-up tijdens Open Monumentendag 2021 in Roosendaal. Voor de monumentale locomotiefloods staan van links naar rechts de 232, 603, 2225 en 2454. Roosendaal, 12 september 2021