22 mei 2024

Na succesvolle edities in 2022 en 2023 organiseert het Spoorwegmuseum in september 2024 voor de derde keer het zogenaamde Open Trein Festijn. Drie dagen lang opent het museum deuren die normaal voor publiek gesloten blijven. Bij een groot aantal treinen zijn rondleiders aanwezig om verhalen over de historische voertuigen te delen.

Een groot deel van de materieelcollectie van het Spoorwegmuseum is normaal alleen van buiten te bezichtigen. Af en toe kunnen bezoekers onder begeleiding een historische trein van binnen bekijken. Speciaal voor de liefhebbers organiseert het museum in 2022 voor het eerst het zogenaamde Open Trein Festijn. Een lang weekend gaat een groot deel van de deuren open en staan in het hele museum rondleiders met sleutels klaar om het publiek mee te nemen door een stukje spoorweghistorie.

Derde editie in september 2024

Na een succesvolle eerste editie en het vervolg in 2023 organiseert het museum in het weekend van 20 tot en met 22 september 2024 de derde editie van het Open Trein Festijn. Drie dagen lang opent het museum weer een groot aantal deuren die normaal voor publiek gesloten blijven. Bij de verschillende treinen zijn rondleiders aanwezig om verhalen over het historische materieel te delen.

Tijdens de eerste twee edities van het Open Trein Festijn zijn ruim twintig locomotieven, rijtuigen en treinstellen in het museum, al dan niet onder begeleiding, voor het publiek toegankelijk. Ook een aantal bijzondere ruimtes in het museum zijn dat weekend te bezoeken. Ook tijdens de derde editie gaat weer een groot aantal deuren open. Op het programma staan onder voorbehoud: Materieel ’24, Materieel ’36, Materieel ’46, rijtuigen Plan E en Plan W, Benelux Stuurstandrijtuig, Oriënt Express, Materieel ’54, Materieel ’64, SGM, NS 20 de Kameel, het ZHESM-motorrijtuig, SS13, NS 3737 , NS 1501  Diana, NS 1201, rijtuig SSC 723, rijtuig SSC 218 (Koekblik), WR 4249 (Blauwe Roemeen), Blauwe Engel 41, Dubbeldekker, HSM C755 (Schapenhok), Salonrijtuigen 1, 8 & 9 en nieuwste aanwinst Koploper 4011.

Ook opent het Spoorwegmuseum weer andere deuren zoals die van de 19e-eeuwse koninklijke wachtkamer en het seinhuis.

Meer informatie op spoorwegmusem.nl

Op de foto boven dit artikel is het interieur van het Plan E-rijtuig van het museum te zien tijdens de tweede editie van het Open Trein Festijn op 9 april 2023.