Na een succesvolle eerste editie in 2022 organiseert het Spoorwegmuseum in het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 opnieuw het zogenaamde Open Trein Festijn. Vier dagen lang opent het museum deuren die normaal voor publiek gesloten blijven. Bij een groot aantal treinen zijn rondleiders aanwezig om verhalen over de historische voertuigen te delen.

Een groot deel van de materieelcollectie van het Spoorwegmuseum is normaal alleen van buiten te bezichtigen. Af en toe kunnen bezoekers onder begeleiding een historische trein van binnen bekijken. Speciaal voor de liefhebbers organiseert het museum in 2022 onder de naam Open Trein Festijn een lang weekend waarin tegelijkertijd een groot deel van de deuren open gaan en in het hele museum rondleiders met sleutels klaarstaan om het publiek mee te nemen door een stukje spoorweghistorie. Na een succesvolle eerste editie in het hemelvaartweekend van 2022 organiseert het museum in het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 de tweede editie van het Open Trein Festijn. Vier dagen lang opent het museum weer een groot aantal deuren die normaal voor publiek gesloten blijven. Bij de verschillende treinen zijn rondleiders aanwezig om verhalen over het historische materieel te delen.

Tijdens het eerste Open Trein Festijn zijn ruim twintig locomotieven, rijtuigen en treinstellen in het museum onder begeleiding voor het publiek toegankelijk. Ook een aantal bijzondere ruimtes in het museum zijn dat weekend toegankelijk. Zo opent het Spoorwegmuseum de 19e-eeuwse koninklijke wachtkamer en is ook het seinhuis te bezoeken. Het is nog niet bekend welke deuren tijdens het paasweekend allemaal geopend worden.

Op de foto boven dit artikel Materieel’46-treinstel 273 op het buitenterrein van het museum. Het treinstel is tijdens het eerste Open Trein Festijn voor publiek geopend. Als het treinstel in april 2023 in het museum aanwezig is, zullen de deuren ook tijdens de tweede editie waarschijnlijk weer open gaan.

Een klein deel van het in 2019 en 2020 geheel gereconstrueerde interieur van RD 7659 van het Spoorwegmuseum. Utrecht, 30 oktober 2021.

Meer informatie volgt op spoorwegmusem.nl