Lange tijd vormen enkele spoorlijnen ten noorden van Amsterdam nog een dieselbolwerk. De laatste jaren tot de elektrificatie in 1974 zijn hier voornamelijk Plan U-treinstellen te zien. In de zomer van 2023 keert museum-treinstel 151 van de 2454 Crew als Holland boven Amsterdam Expres vier keer terug op de oude stamlijn tussen Amsterdam en Enkhuizen.

Terwijl de sporen naar Alkmaar al voor de Tweede Wereldoorlog zijn geëlektrificeerd, blijven de lijnen rond Hoorn nog decennialang een dieseleiland ten noorden van het Noordzeekanaal. Wanneer door elektrificatie van de spoorlijnen naar Noord- en Oost-Nederland begin jaren’50 het DE 5-materieel op de langeafstandsverbindingen overbodig raakt, schuiven de stellen door naar de verbinding Amsterdam – Enkhuizen. Tussen Alkmaar en Hoorn rijden voornamelijk Plan X-treinstellen. Vanaf 1967 neemt het nieuwe Plan U-materieel het grootste deel van de treindiensten over. Intussen zijn Purmerend en Hoorn in de jaren ’60 aangewezen als groeikern en worden de steden en omliggende dorpen aanzienlijk uitgebreid. Hierdoor groeit het forensenvervoer naar Amsterdam snel. Om de dienstregeling uit te breiden en de opening van diverse voorstadshaltes mogelijk te maken, heeft NS de spoorlijnen Zaandam – Enkhuizen en Heerhugowaard – Hoorn in 1974 alsnog geëlektrificeerd. Terwijl hierna de dieselvijven naar de sloop verdwijnen, verhuizen de Plan U-treinstellen naar andere diesellijnen.

In de zomer van 2023 keert Plan U-treinstel 151 terug op de voormalige Noord-Hollandse stamlijn. In de weekenden van 5 en 6 en 19 en 20 augustus rijdt het treinstel van de 2454 Crew de zogenaamde Holland boven Amsterdam Expres. Deelnemers aan de rit rijden in de ochtend van Amsterdam naar Enkhuizen. Hiervandaan gaan ze per boot naar Medemblik om vervolgens met een museumtram van de SHM naar Hoorn te reizen. Hiervandaan brengt het Plan U-treinstel het gezelschap weer naar Amsterdam.

Plan U-treinstel 151 van de 2454 Crew staat op 20 augustus 2022 op het emplacement van de SHM in Hoorn.

Het Plan U-treinstel vertrekt om 09:02u uit Amsterdam Centraal naar Enkhuizen. Hier kunnen de passagiers met de boot naar Medemblik om vanaf hier met de museumtram van de SHM naar Hoorn te rijden. Om 15:48u vertrekt de 151 weer van Hoorn naar Amsterdam Centraal. Verwachtte aankomsttijd is 16:24u.

Kijk voor meer informatie en tickets voor de Holland boven Amsterdam Expres op de website van de SHM

Op de foto boven dit artikel: van 1967 tot 1974 maken de Plan U-treinstellen de dienst uit in Hoorn. In de zomer van 2022 is museumstel 151 van de 2454 Crew opnieuw enkele dagen te gast in de stad. Op 20 augustus 2022 rangeert het treinstel op het emplacement van de SHM voor een korte rit naar Wognum. Op de terugweg rijdt het stel onder andere, net als vroeger, naar Amsterdam.