In navolging van de populaire ‘Tag der Schiene’ in Duitsland organiseert Railforum op 15 en 16 september 2023 de Nederlandse Raildagen. Dit weekend laat een groot aantal spoorgerelateerde bedrijven zien hoe boeiend de railsector is. Ook bouwprojecten en stations zijn deze dagen te bezoeken. Er zijn op bijna vijftig verschillende locaties speciale activiteiten.

In navolging van de populaire ‘Tag der Schiene’ in Duitsland organiseert Railforum in 2023 als Nederlandse tegenhanger de Raildagen. Op 15 en 16 september 2023 laat een groot aantal spoorgerelateerde bedrijven aan het grote publiek zien hoe interessant de railsector is. Ook verschillende bouwprojecten, musea en stations zijn deze dagen te bezoeken. Op diverse locaties worden speciale activiteiten en rondleidingen georganiseerd en worden deuren geopend die anders voor het gewone publiek gesloten blijven. Zowel de Tag der Schiene als de Raildagen maken onderdeel uit van de European Mobility Week, het jaarlijkse initiatief van de Europese Commissie voor Duurzame Stedelijke Mobiliteit.

De Raildagen zijn niet alleen voor familie en vrienden van personeel, omwonenden van grote projecten en hobbyisten bedoeld, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in een baan in de spoorsector. Met verschillende activiteiten kan het publiek ervaren hoe afwisselend, interessant, innovatief en duurzaam de railsector is en welk breed scala aan banen ‘het spoor’ biedt.

In de eerste helft van 2023 is het programma samengesteld. Uiteindelijk zijn op bijna vijftig verschillende locaties activiteiten georganiseerd. Enkele deelnemers aan Raildagen 2023 zijn: Alstom Maintenance depot Rotterdam, de Locomotieven Werkplaats Rotterdam op de Tweede Maasvlakte, de NVBS in Amersfoort, het Operationeel Controle Centrum Rail in Utrecht, Railcenter in Amersfoort en Voestalpine Track Solutions Netherlands in Hilversum. Ook de Koninklijke wachtkamers van Amsterdam Centraal en Den Haag HS zijn te bezichtigen.

Ook Arriva doet mee aan de Raildagen en opent op alle standplaatsen de deuren. Hierbij ligt de focus duidelijk op het werven van nieuwe medewerkers. Het Spoorwegmuseum brengt de Arend onder stoom.

Update: De eerder geplande inzet van museummaterieel als pendeltrein naar het Spoorwegmuseum gaat helaas niet door.

Bij de werkplaats van Alstom in Rotterdam is onder andere een grote materieelshow met diverse treinen. Bekijk het programma van de werkplaats en meld je aan via de speciale website

De meeste locaties zijn op vrijdag 15 en zaterdag 16 september van 10.00 – 15.00 uur gratis te bezoeken. Vooraf aanmelden is in het algemeen niet nodig, al zijn er op enkele locaties speciale activiteiten waarvoor dat wel geldt. Het is dan ook aan te raden om voor de actuele openingstijden en specifieke activiteiten op de website van de Raildagen te kijken.

Bekijk het complete programma op raildagen.nl

Op de foto boven dit artikel is Arriva-treinstel 450 op 10 juni 2028 tijdens het Rail & Road Event in Blerick te bezichtigen. Tijdens de Raildagen 2023 opent de vervoerder op alle standplaatsen de deuren.