In navolging van de populaire ‘Tag der Schiene’ in Duitsland organiseert Railforum op 15 en 16 september 2023 de Nederlandse Raildagen. Dit weekend laat een groot aantal spoorgerelateerde bedrijven zien hoe boeiend de railsector is. Ook bouwprojecten en stations zijn deze dagen te bezoeken. Er zijn op verschillende locaties speciale activiteiten. Zo wordt de pendel naar het Spoorwegmuseum voor één keer met museummaterieel gereden.

In navolging van de populaire ‘Tag der Schiene’ in Duitsland organiseert Railforum in 2023 als Nederlandse tegenhanger de Raildagen. Op 15 en 16 september 2023 laat een groot aantal spoorgerelateerde bedrijven aan het grote publiek zien hoe interessant de railsector is. Ook verschillende bouwprojecten, musea en stations zijn deze dagen te bezoeken. Op diverse locaties worden speciale activiteiten en rondleidingen georganiseerd en worden deuren geopend die anders voor het gewone publiek gesloten blijven. Zowel de Tag der Schiene als de Raildagen maken onderdeel uit van de European Mobility Week, het jaarlijkse initiatief van de Europese Commissie voor Duurzame Stedelijke Mobiliteit.

De Raildagen zijn niet alleen voor familie en vrienden van personeel, omwonenden van grote projecten en hobbyisten bedoeld, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in een baan in de spoorsector. Met verschillende activiteiten kan het publiek ervaren hoe afwisselend, interessant, innovatief en duurzaam de railsector is en welk breed scala aan banen ‘het spoor’ biedt.

Enkele deelnemers aan Raildagen 2023 zijn: Alstom Maintenance depot Rotterdam, de NVBS in Amersfoort, het Operationeel Controle Centrum Rail in Utrecht, Railcenter in Amersfoort en Voestalpine Track Solutions Netherlands in Hilversum. Ook de Koninklijke wachtkamers van Amsterdam Centraal en Den Haag HS openen de deuren.

Ook het Spoorwegmuseum doet mee aan de Raildagen. Zo wordt de Arend onder stoom gebracht en wordt de museumpendel op 16 september 2023 voor één dag door museummaterieel gereden. Die dag rijden Materieel ’46-treinstel 273 en Materieel ’54-treinstel 386 de treinen tussen Utrecht Centaal en het Maliebaanstation.

Tegelijkertijd met de Raildagen vindt van 15 tot en met 17 september 2023 in Duitsland opnieuw de Tag der Schiene plaats. Meer informatie hierover op tag-der-schiene.de

De meeste locaties zijn op vrijdag 15 en zaterdag 16 september van 10.00 – 15.00 uur gratis te bezoeken. Vooraf aanmelden is in het algemeen niet nodig, al zijn er op enkele locaties speciale activiteiten waarvoor dat wel geldt. Het is dan ook aan te raden om voor de actuele openingstijden en specifieke activiteiten op de website van de Raildagen te kijken.

Bekijk het complete programma (dat nog tot 1 juni 2023 wordt aangevuld) op raildagen.nl

Op de foto boven dit artikel maken Materieel ’46-treinstel 273 en Materieel ’54-treinstel 386 op 30 augustus 2020 een conditierit door het westen van het land. Op de foto het duo tijdens het kopmaken op Amsterdam Centraal. Op 16 september 2023 rijdt het duo de museumpendels tussen Utrecht Centraal en het Spoorwegmuseum.