24 april 2024, update 18 juni 2024

Bijna tien jaar na de start van het Panorama Rail Restaurant wordt bekend dat Train Charter in 2024 ook in België met een Dinner Train gaat rijden. Het concept is vrijwel gelijk als in Nederland. Zo kent het rijdende restaurant elke week een andere vertrekplaats. In eerste instantie moet de trein in maart gaan rijden. De datum verschuift echter steeds enkele weken. Inmiddels is de geplande startdatum 6 september 2024.

In 2015 gaat in Nederland het Panorama Rail Restaurant van start. Het rijdende restaurant van RailPromo blijkt een succes en wordt in de loop der jaren uitgebreid met extra ritten en verschillende arrangementen. Twee jaar later rijdt de trein verder als Dinner Train. In 2019 is Amsterdam Centraal als vaste opstapplek ingeruild voor maar liefst 37 wekelijks wisselende stations.

Van RailPromo naar Train Charter

Datzelfde jaar gaat RailPromo failliet. In het najaar neemt Train Charter de trein over. De opzet is hierbij aanzienlijk vereenvoudigd. Na de coronaperiode is de trein weer aan een opmars bezig. Terwijl Train Charter Services nieuwe locomotieven en rijtuigen aanschaft, zorgt Train Charter Events voor een aantal nieuwe arrangementen. Bovendien zijn in 2024 in Nederland zeven extra opstapplaatsen aan de agenda toegevoegd.

Dinner Train België

In januari 2024 wordt bekend dat Train Charter Services in maart 2024 ook in België met een Dinner Train gaat rijden. Net als in Nederland vertrekt de trein elk weekend vanuit een andere plaats. Ook in België rijden de treinen op vrijdag, zaterdag en zondag een rondje. Train Charter Events biedt vooralsnog dezelfde vier arrangementen als in Nederland aan. In totaal staan, verspreid over Vlaanderen en Wallonië, achttien verschillende opstapplaatsen op de agenda.

Vlak voor de geplande startdatum is deze verschoven naar half april en later naar half mei. In de loop van april wordt duidelijk dat de eerste trein pas in oktober gaat rijden. Later blijkt dat de eerste Belgische Dinner Train op 6 september 2024 vanuit Schaarbeek vertrekt.

Train Charter Services is één van de weinige vervoerders die in België op eigen licentie rijdt. De vervoerder verzorgt sinds 2023 de European Sleeper van Brussel via Amsterdam naar Berlijn. Voorafgaand aan de introductie van de slaaptrein rijdt de vervoerder in mei 2023 al een testrit naar Brussel met de rijtuigen van de Dinner Train. Het is dan de tweede keer dat de rijtuigen bij de zuiderburen te zien zijn. In 2022 rijden ze voor een rit in Zeeuws-Vlaanderen al een keer door België. Terwijl de rijtuigen in België zijn toegelaten, heeft TCS alleen locomotieven die geschikt zijn voor het Nederlandse en het Duitse spoorwegnet in dienst. Het is dan ook nog niet bekend welke locs de tractie van de Belgische Dinner Train gaan verzorgen.

De Belgische Dinner Train kent de volgende vertrekstations:

Aalst, Antwerpen-Berchem, Brugge, Brussel, Charleroi, Genk, Gent-Sint Pieters, Herentals, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Liège, Mechelen, Namur, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en Verviers.

Meer informatie op dinnertrain.be

Op de foto boven dit artikel rijden TCS locomotieven 101002 en 101001 op 26 mei 2018 nog onder de vlag van RailPromo met de kortste variant uit de beginperiode van de Dinner Train als Cheese & Beer Express bij Amsterdam Sloterdijk.