Na enkele jaren afwezigheid organiseert de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij in het laatste weekend van oktober de Stoomtreindagen 2023. Op het emplacement van Simpelveld vinden diverse activiteiten plaats. Het eigen materieel zorgt voor een uitgebreide dienstregeling om de Miljoenenlijn. Daarnaast komen onder andere de voormalige NS-diesellocomotieven 2205, 2225 en 2454 naar Zuid-Limburg. Op zaterdag rijdt de SSN bovendien een speciale Jubileum Express van Rotterdam naar Simpelveld.

Met het oog op de sluiting van het minst rendabele deel van de Miljoenenlijn is in 1988 de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij opgericht. Datzelfde jaar sluit NS het baanvak Kerkrade – Simpelveld. Vier jaar later volgt ook de treindienst op het baanvak Schin op Geul – Aachen. De ZLSM neemt hierna het traject Schin op Geul – Simpelveld – Vetschau en de lijn naar Kerkrade over van NS. Vanaf 1995 rijdt de vereniging toeristische ritten tussen Schin op Geul en Kerkrade. Vanaf 2004 rijden ook pendeltreinen tussen Simpelveld en het Duitse Vetschau.

Net als bij andere museumspoorlijnen vinden ook op de Miljoenenlijn diverse evenementen plaats. Zo keren in het laatste weekend van oktober 2023 na enkele jaren de Stoomtreindagen terug. Op het terrein van het museumstation in Simpelveld zijn in het weekend van 28 en 29 oktober verschillende activiteiten. Zo is de werkplaats waar de revisie van stoomloc 52 532 plaatsvindt te bezoeken en is in de seinhuizen de werking van de klassieke beveiliging te zien. Daarnaast staan diverse modelbanen opgesteld en zijn er verschillende attracties voor kinderen.

Tijdens de Stoomtreindagen zet de ZLSM stoomloc Bonne van de stichting Hoogovens Stoom IJmuiden, hun eigen Zweedse stoomloc E2 1040 en de railbus in voor de uitvoering van de reizigersdienst. Daarnaast rijdt een bijzondere goederentrein over de Miljoenenlijn. Verschillende rangeerlocomotieven rijden over het emplacement in Simpelveld. Naast het eigen materieel zijn tijdens de Stoomtreindagen ook verschillende gasten te zien. Naast Bonne, die al het hele jaar in Zuid-Limburg te gast is, komt ook de tweede stoomloc van de HSIJ, Tom, naar Simpelveld. Ook is een aantal voormalige NS-diesellocomotieven te zien: De SHD komt met DE-loc 2205 naar de Miljoenenlijn, de SMMR met de 2225 en de 2454 Crew neemt de 2454 mee. Ook Motorpost 3029 komt naar Simpelveld. Een andere opvallende gast is het rode Plan V-treinstel 466, beter bekend als De Karel van de gelijknamige Foundation.

Op zaterdag 28 oktober 2023 organiseert Het Stoomgenootschap in het kader van het vijfjarig jubileum van Den Bosch onder Stoom en het 35 jarig bestaan van de Miljoenenlijn als museumlijn met de Jubileum Express vanuit Rotterdam via ‘s-Hertogenbosch een rit naar Zuid-Limburg. De Stoom Stichting Nederland zorgt voor de tractie, die voor de gelegenheid de 23 023 én de 01 1075 bestaat.

Meer over de Stoomtreindagen 2023 op miljoenenlijn.nl

De 2454 van de 2454 Crew is regelmatig bij museumverenigingen te gast. Op de foto boven dit artikel staat de loc op 14 oktober 2017 bij de STAR in Stadskanaal. Op de achtergrond is DM’90-treinstel 3427 te zien tijdens de afscheidsrit van de NVBS.