Na twee jaar stilte organiseert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in het eerste weekend van september 2022 weer traditiegetrouw het evenement Terug naar Toen. Naast een aantal eigen stoom- en diesellocomotieven rijden ook twee locomotieven van de Stoom Stichting Nederland mee in de intensieve dienstregeling op de museumlijn van de VSM.

Nadat het evenement door de coronamaatregelen twee jaar achter elkaar niet door kan gaan, organiseert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in het eerste weekend van september 2022 weer traditiegetrouw Terug naar Toen. Net als tijdens voorgaande edities wordt over de museumlijn tussen Apeldoorn en Dieren weer een intensieve dienstregeling gereden. Voor de continuïteit is de Koningslijn opgeknipt in drie delen. Voor reizigers rijden er pendelritten tussen Apeldoorn en Beekbergen, tussen Beekbergen en Loenen en op het baanvak Loenen – Eerbeek – Dieren. Tussen de reizigerstreinen rijden goederentreinen op de baanvakken Apeldoorn VAM – Beekbergen en Loenen – Eerbeek. De tractie wordt verzorgd door een aantal eigen stoom- en diesellocomotieven van de VSM en twee locomotieven van de Stoom Stichting Nederland. De SSN heeft bovendien een rijtuigenstam meegenomen naar de Veluwe.

Op de emplacementen van Beekbergen en Loenen zijn festivalterreinen ingericht met diverse attracties, historische voertuigen, kraampjes, modelbanen en versnaperingen. Bij het museumdepot Beekbergen wordt bovendien regelmatig met de locomotieven gerangeerd en worden de kolen- en watervoorraden bijgevuld. Ook worden de machines gedraaid op de historische draaischijf.

Traditiegetrouw presenteert de VSM tijdens Terug naar Toen ook weer een opgeknapt of geschilderd object. Tijdens Terug naar Toen 2022 is het de beurt aan DE-loc 2412 die voor de gelegenheid van een nieuwe blauwe verflaag is voorzien. Lees hierover meer op de pagina Nieuwe oude jas voor VSM-loc 2412.

Op deze pagina een kleine impressie van de vele treinen tijdens Terug naar Toen 2022 op zaterdag 3 september 2022.

Op de foto boven dit artikel: In de vroege ochtend rijdt de VSM voor de liefhebbers traditiegetrouw een “lange goederentrein” van Loenen naar Apeldoorn. Op de terugweg naar Eerbeek blijft een deel van de trein in Beekbergen achter. De 52 3879 en de 50 307 naderen hier met de andere helft van de trein het inrijsein van station Loenen.