In oktober 2021 maken Eurostar en Thalys officieel bekend dat beide merken worden samengevoegd tot Eurostar. Ruim een jaar later presenteert Eurostar Group de nieuwe huisstijl. De treinstellen behouden hierbij hun huidige kleuren, maar krijgen wel een nieuw logo. Na de samenvoeging komt op 30 september 2023 na ruim 28 jaar officieel een eind aan de merknaam Thalys.

Ter vervanging van de dagelijkse getrokken treinen tussen Frankrijk, België, Duitsland en Nederland is halverwege de jaren ’90 een nieuw netwerk van hogesnelheidstreinen opgezet. Begin 1995 worden de merknaam Thalys en het bijbehorende logo gepresenteerd. Voor de treindiensten zijn twee series TGV-treinstellen gebouwd, gebaseerd op bestaand materieel, maar met een geheel eigen huisstijl. De serie Thalys PBKA bestaat uit zeventien TGV-treinstellen bestemd voor het Thalys-netwerk tussen Parijs, Brussel, Keulen en Amsterdam. De treinstellen zijn technisch vrijwel gelijk aan de eerder gebouwde Thalys-treinstellen van het type PBA uit 1995 en 1996. Deze stellen zijn weer gelijk aan de treinstellen van het type TGV Réseau die enkele jaren eerder op de baan komen.

Op 2 juni 1996 gaat het Thalys-netwerk tussen Amsterdam – Brussel – Parijs van start. De dienst wordt zowel met PBA als met PBKA-treinstellen uitgevoerd. Het Thalys-netwerk breidt zicht in de daaropvolgende jaren vanuit Brussel uit naar Oostende en Keulen. Ook komen er seizoensdiensten als de zogenaamde Zon-Thalys naar Marseille en de Ski-Thalys naar de Franse Alpen. Ook rijdt enige tijd een Thalys naar Gare de Marne-la-Vallée Chessy bij Disneyland Parijs. In Nederland rijdt de Thalys de eerste dertien jaar geheel via het conventionele spoor. Vanaf december 2009 maakt de trein gebruik van de Hogesnelheidslijn-Zuid.

In september 2019 kondigen aandeelhouders NMBS, SNCF en Patina Rail (consortium van Caisse de dépôt et placement du Québec en Hermes) onder de projectnaam “Green Speed” de eerste samenvoegingsplannen van de merken Eurostar en Thalys aan. Twee jaar later maken de bedrijven echter officieel bekend dat beide merken definitief worden samengevoegd onder de naam Eurostar. De keuze voor deze merknaam is genomen op basis van de internationale naamsbekendheid. De samenvoeging betekent één merknaam, één huisstijl en één reserveringsmodule. Ook de tariefstructuur wordt gelijkgetrokken.

In 2022 keurt ook de Europese Commissie het samenvoegen van Eurostar en Thalys goed. Hierna starten de daadwerkelijke voorbereidingen. Het formele hoofdkantoor komt in Brussel, maar ook de huidige vestiging in Londen blijft bestaan. Eurostar is straks in vijf landen actief: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Verenigd Koninkrijk.

Na de samenvoeging worden in eerste instantie geen nieuwe treinstellen besteld. Wel wordt de huidige materieelvloot van 25 Eurostar-treinstellen en 26 Thalys-treinstellen efficiënter ingezet. Zo gaan de 400 meter lange Eurostar E320-treinstellen vanaf 2025 ook tussen Amsterdam en Parijs rijden om zo de capaciteit op deze verbinding te vergroten. Zowel de treinen van Thalys als de huidige Eurostar-vloot krijgen een nieuwe huisstijl. De basiskleuren van de treinstellen blijven hierbij vooralsnog hetzelfde.

Op 24 januari 2023 presenteert Eurostar Group in Brussel officieel het nieuwe logo. De ster in het logo is geïnspireerd op de ‘Etoile du Nord’, de oorspronkelijke treindienst tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. In de loop van het jaar wordt de rijdende vloot van dit nieuwe logo voorzien. Hierbij verdwijnt niet alleen de merknaam, maar ook het karakteristieke Thalys-logo dat in het complete uiterlijk van de treinstellen is geïntegreerd. De vloeiende lijnen van het logo worden aan de buitenzijde van de treinstellen simpelweg afgekapt bij de cabinedeuren. Voor de Eurostar-treinstellen is dit inmiddels het derde logo.

Naast het nieuwe logo maakt het fusiebedrijf ook de andere toekomstplannen bekend. Zo wil Eurostar in de nabije toekomst door het aanbieden van meer capaciteit en betere overstapmogelijkheden nog beter concurreren met het vliegtuig op korte afstanden. Tegelijkertijd wil Eurostar Group intensiever met de luchtvaartsector gaan samenwerken om de feeder-rol van de trein voor de langeafstandsvluchten te vergroten. In de loop van 2023 introduceert Eurostar Group onder andere een nieuwe website en een gezamenlijk reserveringssysteem.

Terwijl de website van Thalys een dag eerder al uit de lucht gaat, komt op 30 september 2023 om 20:47u vanuit Parijs officieel de laatste trein onder de vlag van Thalys in Brussel aan. Hiermee verdwijnt het succesvolle merk na ruim 28 jaar definitief van het spoor.

Hieronder het verslag van de laatste Thalys vanaf het X-account van Eurostar:

Meer informatie over de overgang van Thalys naar Eurostar op de website van NS International.

Hierboven het befaamde Thalys-logo en het speciaal voor de trein ontworpen lettertype.

Op de foto boven dit artikel rijdt de Thalys op 17 november 2018 door werkzaamheden op Schiphol via de Oude Lijn. Treinstel 4534 is even ten noorden van Hillegom onderweg naar Paris Nord. Het treinstel heeft de toenmalig nieuwe kleurstelling waarbij het grijs beperkt blijft tot rondom de ramen.