Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2022 introduceert NS onder andere tussen Rotterdam, Schiphol en Arnhem de zogenaamde tienminutentrein. Al na enkele maanden is de vervoerder genoodzaakt de frequentie alweer te verlagen. Per juni 2022 is de verbinding zelfs helemaal uit de dienstregeling gehaald. Door het aanhoudende personeelstekort keren de treinen ook bij de invoering van de nieuwe dienstregeling 2023 niet terug. Op 10 januari 2023 duiken tijdens de spits toch weer enkele ’tienminutentreinen’ tussen Rotterdam en Arnhem op in de dienstregeling. De treinen rijden vanaf de daaropvolgende week elke dinsdag en donderdag vooralsnog viermaal per dag.

Als voorbode op het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer doet NS in oktober 2010 de eerste proeven met een zogenaamde tienminutentrein. Op een aantal dagen rijden in de spits per uur zes intercity’s tussen Amsterdam en Eindhoven en zes sprinters tussen Utrecht Centraal en Geldermalsen. Tijdens de proef met het ‘spoorboekloos rijden’ wordt gekeken naar de reizigerservaringen en verschillende voor- en nadelen zoals de aansluitingen op het overige openbaar vervoer en de tijd dat overwegen gesloten blijven. Na een laatste proefperiode in het najaar van 2017 neemt NS in december dat jaar op werkdagen de tienminutentrein tussen Amsterdam en Eindhoven daadwerkelijk op in de dienstregeling.

Na de positieve ervaringen met de eerste tienminutentrein, starten de voorbereidingen voor soortgelijke verbindingen. Vanaf september 2021 voert NS 14 weken lang op de woensdagen proeven uit op de intercityverbinding tussen Rotterdam, Den Haag en Schiphol, tussen Schiphol en Arnhem en met een tienminutensprinter tussen Rotterdam en Dordrecht. Hierbij zijn de twee eerstgenoemde intercityverbindingen aan elkaar gekoppeld. Na een succesvolle proefperiode zijn genoemde treindiensten in december dat jaar op werkdagen in de nieuwe dienstregeling 2022 opgenomen.

In februari 2022 zorgt de beperkte beschikbaarheid van personeel er echter al voor dat de treinen tijdelijk in een lagere frequentie rijden. In juni dat jaar haalt NS de tienminutendienst tussen Rotterdam, Schiphol en Arnhem vanwege het personeelstekort geheel uit de dienstregeling. In het najaar volgen ook de tienminutentrein tussen Amsterdam en Eindhoven en de tienminutensprinter tussen Rotterdam en Dordrecht.

Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2023 keert de tienminutendienst Amsterdam – Eindhoven als enige terug in het Spoorboekje. De treinen rijden vooralsnog alleen van maandag tot en met donderdag. Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling geeft NS nog aan dat de andere tienminutentreinen door het aanhoudende personeelstekort voorlopig niet terugkeren. Per 10 januari 2023 keren in de spits alsnog drie extra treinen tussen Arnhem, Schiphol en Rotterdam terug in de dienstregeling. De treinen rijden die week alleen op dinsdag. Vanaf 17 januari voegt NS een vierde trein aan de dienstregeling toe. De treinen rijden vanaf die week op dinsdag en donderdag.

Eenvoudige weergave van de tienminutentrajecten van NS bij het ingaan van de dienstregeling 2022. Bron: NS

Om het spoor geschikt te maken voor de toekomstige vraag van reizigers- en goederenvervoerders werkt ProRail in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met vervoerders aan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. De kern van het programma is meer personentreinen op drukke trajecten en voldoende ruimte voor het goederenvervoer. Binnen PHS wordt het spoor aangepast om hoogwaardige treinverbindingen te realiseren. Een extra uitdaging is om zoveel mogelijk de bestaande infrastructuur te benutten en zo min mogelijk nieuwe sporen aan te leggen. Dit gebeurt onder andere met het aanpassen van de stations en emplacementen, de aanleg van een nieuw beveiligingssysteem, verbeterde verkeersleidingsystemen en het verminderen van het aantal wissels en overwegen. Ook worden extra energievoorzieningen gemaakt en worden opstelterreinen beter benut.

Lees meer over PHS op de projectpagina van ProRail

Op de foto boven dit artikel is VIRM-treinstel 9418 op 18 april 2021 tussen Delft en Schiedam, het laatste stuk tweesporige Oude Lijn, als reguliere intercity onderweg van Amsterdam naar Vlissingen. Op 10 januari 2023 keert ook de tienminutentrein terug op dit deel van de Oude Lijn.