7 juni 2025

Na een zeer korte carrière op het Duitse spoorwegnet, haalt een horecaondernemer in 1997 een nog geen tien jaar oud buffetrijtuig van de voormalige Deutsche Reichsbahn naar Uden. Hier doet het korte tijd dienst als restaurant. In 2014 is het rijtuig in Rotterdam als bistro Gare du Nord in gebruik genomen. Tien jaar later moet de bistro noodgedwongen de deuren sluiten. Het rijtuig verhuist hierna naar Houten waar bij het oude station als kantoor- en vergaderruimte gaat fungeren.

Eind jaren 1980 laat de Deutsche Reichsbahn elf ‘nieuwe’ buffetrijtuigen bouwen. De zogenaamde ‘Lange Halberstädter’ zijn opgebouwd uit reguliere zitrijtuigen. Bij de verbouwing maakt bijna de helft van de zitplaatsen ruimte voor een keuken met uitgifteloket en voorraadruimte. Tussen de resterende banken komen tafels.

Van de DDR via het Duits Lijntje naar Rotterdam

Na de Duitse eenwording zijn de Oost-Duitse rijtuigen al snel overbodig. De 51 50 85-45 006-9 is al in 1997 door een horecaondernemer naar Nederland gehaald en in Uden naast de Markthal, niet ver van het vroegere station aan het Duits Lijntje, neergezet. Het rijtuig doet hier korte tijd dienst als restaurant Oriënt Tjoek. Na de sluiting, laat de gemeente het rijtuig in 2004 verwijderen en zet het in afwachting van een koper op een bedrijventerrein.

Tien jaar later is het rijtuig door een Rotterdamse ondernemer gekocht en nabij het voormalige Hofpleinstation neergezet. Het rijtuig is na een opknapbeurt als bio vegan bistro Gare du Nord in gebruik genomen. In 2017 gaat de bistro failliet, maar maakt niet veel later alsnog een doorstart. Vanwege de vele vernielingen en toenemende overlast in de buurt sluit Gare du Nord begin augustus 2024 definitief de deuren.

Van restaurant naar kantoor

Al snel wordt bekend dat het rijtuig is overgenomen door PAS b.v., een landelijk opererend adviesbureau voor gebiedsontwikkeling en planeconomie. Het bedrijf is sinds 2021 in het Oude Station in Houten gevestigd. Al snel blijkt het voormalige stationsgebouw te klein, maar wil het bedrijf wel op dezelfde locatie blijven. In plaats van mobiele kantoorunits, kiest het bedrijf voor een passende oplossing in de vorm van het Duitse rijtuig.

Op 6 juni 2025 is het rijtuig op het stuk spoor dat al jaren tussen het voormalige stationsgebouw en het geluidsscherm langs de hoofdspoorlijn ligt, geplaatst. Hier wordt het opgeknapt en voorzien van een vergaderruimte en 14 werkplekken.

In 1868 nemen de Staatsspoorwegen het station van Houten in gebruik. Het stationsgebouw is van het nieuwe type vijfde klasse en bestaat uit een dienstwoning en de standaard stationsvoorzieningen. Net als veel soortgelijke stations haalt NS in 1935 ook Houten uit het Spoorboekje. Bijna vijftig jaar later neemt NS ruim een kilometer ten noorden van het oude station het nieuwe station Houten in gebruik. Intussen wil de gemeenteraad het oude stationsgebouw slopen. Op initiatief van een aantal inwoners blijft het gebouw bewaard. Het pand staat echter in de weg voor de geplande spoorverdubbeling. Vanwege de monumentale waarde is besloten het gebouw in 2007 150 meter in zuidelijke richting te verplaatsen. De daaropvolgende jaren is het voormalige stationsgebouw zoveel mogelijk in historische staat hersteld en in 2009 als ‘Het Oude Station’ in gebruik genomen.

Meer informatie over de verhuizing en verschillende beelden hiervan zijn te vinden op houtensnieuws.nl

Op de foto hierboven het voormalige stationsgebouw van Houten, tegenwoordig in gebruik als kantoor en Archeologie Museum Houten, op 7 juni 2025

Op de foto boven dit artikel het voormalige restaurant Gare du Nord de dag na aankomst in Houten.