Op 13 augustus 2022 organiseert Eisenbahnfreunde Niederrhein/Grenzland e.V. een gezelschapstrein van Neuss via Mönchengladbach naar Amsterdam. Diverse werkzaamheden zorgen ervoor dat de trein flink van de geplande route afwijkt en over een deel van het nieuwe traject over ERTMS moet beschikken. Hiervoor wordt een TRAXX-loc voor de trein gezet. De aanhoudende droogte en het risico op bermbranden zorgt ervoor dat de geplande stoomloc het hele traject in Nederland achter de moderne locomotief moet blijven hangen.

Op zaterdag 13 augustus 2022 rijdt Eisenbahnfreunde Niederrhein/Grenzland e.V. een gezelschapstrein van Neuss via Mönchengladbach naar Amsterdam. Voor de tractie van de trein, die uit klassieke rijtuigen bestaat, wordt de 01 1075 van de SSN geregeld. Terwijl de rit lang vantevoren is gepland, zorgen werkzaamheden aan het spoor ervoor dat de route moet worden herzien. Zo komt de trein door werkzaamheden bij Liempde niet bij Venlo maar bij Zevenaar de grens over. De verbouwing van station Ede-Wageningen zorgt er bovendien voor een extra uitdaging omdat de trein niet rechtstreeks van Arnhem naar Utrecht kan rijden. Om de trein niet verder te vertragen, is besloten de trein tussen Arnhem en Utrecht gebruik te laten maken van de snelste omweg via de Betuweroute. Voor de baanvakken waar de trein over de afwijkende beveiliging moet beschikken huurt Railexperts een TRAXX-loc.

Op 12 augustus 2022 wordt de 01 1075 al van het SSN-depot in Rotterdam naar Duitsland gebracht. Ook deze rit gaat via de Betuweroute. TRAXX-loc 186 142 van leasemaatschappij Akiem, normaal in gebruik bij NIAG, zorgt voor de tractie. De loc mag op de excursiedag ook de tractie tussen Emmerich en Utrecht verzorgen. Op de terugweg staat de loc gepland voor de rit van Maarssen naar Emmerich. Door de aanhoudende droogte en het risico op bermbranden besluit ProRail dat de 01 1075 helemaal niet meer zelfstandig mag rijden en is in Nederland de TRAXX-loc de hele rit voor de trein te zien.

Op de foto boven dit artikel rijden de 186 142 en de 01 1075 met de sonderzug naar Amsterdam even ten zuiden van Arnhem.