Twee jaar nadat NS in 1990 het laatste goederenvervoer tussen Veendam, Stadskanaal en Musselkanaal staakt, wordt de Stichting Stadskanaal Rail opgericht. De stichting start in 1994 met toeristische ritten op het 26 kilometer lange baanvak Veendam – Stadskanaal – Musselkanaal. In 2019 wordt het traject waarop de treinen rijden ingekort tot Veendam – Nieuw Buinen. Het is de bedoeling dat de laatste kilometers per railfiets afgelegd gaan worden. Datzelfde jaar wordt bekend dat Arriva vanaf 2025 met reizigerstreinen tussen Veendam en Stadskanaal gaat rijden, waardoor op de zondagen een gemengd bedrijf met de STAR ontstaat.

Tijdens het eerste weekend van augustus 2015 rijden er volop treinen over de STAR-lijn. Zo staat in Stadskanaal links DL12 gereed met een trein naar Musselkanaal en is rechts Spurt 301 binnengekomen als Semslinie Express naar Groningen.
Museumspoorlijn STAR
Website: stadskanaalrail.nl
Social media: Facebook, YouTube
Zie voor de actuele materieelcollectie de Nederlandse Museummaterieel Database

Het emplacement van Musselkanaal eindigt even voor de brug over de Valthermond met een lange sleep platte wagens.De naam S.T.A.R. verwijst naar de spoorwegmaatschappij STAR die in 1924 de spoorlijn tussen Stadskanaal en Ter Apel Rijksgrens in gebruik neemt. Elf jaar na de opening, eindigt het reizigersvervoer op de verbinding alweer. Het goederenvervoer tussen Musselkanaal en Ter Apel verdwijnt begin jaren ’70. Het duurt hierna nog tot 1990 tot NS ook het goederenvervoer naar Stadskanaal en Musselkanaal staakt. Het andere deel van de museumlijn is in 1910 door de NOLS in gebruik genomen. Op het baanvak Zuidbroek – Veendam – Stadskanaal rijden tot 1953 reizigerstreinen. Het goederenvervoer tussen Veendam en Stadskanaal stopt eveneens in 1990. Tussen Zuidbroek en Veendam blijven goederentreinen rijden en keert in 2011 ook het reizigersvervoer terug.

Langs de spoorlijn Veendam – Stadskanaal – Musselkanaal zijn vrijwel geen originele bouwwerken blijven staan. De NOLS-stationsgebouwen in Stadskanaal en Wildervank verdwijnen al in de jaren ’70 en de grote STAR-stationsgebouwen in Nieuw Buinen en Musselkanaal en de kleinere variant in Stadskanaal Oost volgen rond 1990. In Veendam is het originele stationsgebouw nog aanwezig en in Musselkanaal staat bij de brug over de inmiddels drooggelegde Tweede Exloërmond nog een verscholen wachterswoning.

Op 14 oktober 2017 maakt de NVBS een afscheidsrit met het DM'90. Hierbij berijden de 3427 en 3446 de volledige spoorlijn van de STAR. Op de foto rijden de stellen het emplacement van Nieuw Buinen op.In 1997 neemt de STAR in Stadskanaal een werkplaats in gebruik. Het ontwerp is enigzins op een oud werkplaatsgebouw gebaseerd. Een jaar later neemt de stichting in Stadskanaal ook een nieuw stationsgebouw in gebruik. Ook het ontwerp van dit gebouw is gebaseerd op de ontwerpen van de vroegere NOLS-stations.

Eind oktober 2018 neemt de STAR afscheid van het baanvak Nieuw Buinen – Musselkanaal. Vanwege de slechte staat van de dwarsliggers en de spoordijk wordt de museumlijn ingekort tot Nieuw Buinen waar in de loop van het jaar een perron is aangelegd. Het plan is om in 2019 railfietsen op het traject naar Musselkanaal mogelijk te maken. Datzelfde jaar wordt bekend dat het baanvak Veendam – Stadskanaal geschikt gemaakt wordt voor normaal treinverkeer. Vanaf 2025 gaat Arriva met reizigerstreinen tussen beide plaatsen rijden. Op zondagen wordt in de dienstregeling ruimte gemaakt voor de treinen van de STAR

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt op 2 augustus 2015, tenzij anders vermeld. Deze dag rijden naast de treinen van de STAR ook treinen van Arriva op de museumlijn. Het 400-jarig bestaan van de Semslinie, de grens tussen Groningen en Drenthe en het 250-jarig bestaan van Het Stadskanaal zijn voor de vervoerder gelegenheid om enkele zogenaamde Semslinie Expressen tussen Groningen en Musselkanaal te rijden.

Met op de achtergrond het omvangrijke emplacement van Stadskanaal vertrekt Arriva-treinstel 301 naar Musselkanaal. Langs de lijn staat een groot aantal originele andreaskruizen. Zo ook bij de Drouwenerstraat in Stadskanaal. Vanaf rijseizoen 2019 in Nieuw Buinen het nieuwe eindpunt van de museumlijn van de STAR. Op 2 augustus 2015 is Nieuw Buinen echter nog geen officiele halteplaats. Het voormalige emplacement wordt echter wel gebruikt als kruisingsmogelijkheid. De spoorlijn tussen Stadskanaal en Musselkanaal ligt grotendeels langs de kaarsrechte Semsinie tussen Groningen en Drenthe. Een zicht op de spoorlijn tussen Musselkanaal en Nieuw Buinen. Links ligt Drenthe en rechts Groningen.
Tussen Het Stadskanaal en het Drentse veengebied is een groot aantal zijkanalen aangelegd. Een groot deel van deze zogenaamde Monden is inmiddels weer (gedeeltelijk) gedempt. Zo ook de Tweede Exloërmond. De oorspronkelijke spoorbrug is echter bewaard gebleven. Ook de bijbehorende wachterswoning is, verscholen achter de dichte begroeiing, nog aanwezig. STAR-loc 52 8060 loopt na aankomst uit Veendam onder grote belangstelling om in Musselkanaal. Na een reis van bijna 2 uur is Arriva-treinstel 303 als Semslinie Express uit Groningen aangekomen in Musselkanaal. Het emplacement van Musselkanaal wordt gebruikt voor het laten omlopen van locomotieven. Bovendien zijn er nog enkele sporen zoals rechts een deel van het spoor naar de vroegere spoordok.