Naast twee museumstellen blijft één Plan V-treinstel bewaard voor commerciële inzet. Treinstel 466 gaat na de terzijdestelling bij NS over naar de Karel Foundation en maakt in 2019 de eerste rit als De Karel. In 2020 is het treinstel in een opvallende rode kleurstelling geschilderd. De opbrengsten van de ritten van het treinstel komen ten goede van KWF en andere goede doelen.

In december 2014 veilt NS voor de radio-actie Serious Request een oud rijtuig, compleet met keuken en bar. Na de veiling blijkt dat het rijtuig vol asbest zit en niet kan worden uitgeleverd aan de hoogste bieder. Met het uit dienst gaan van het Materieel ’64 komt de eigenaar met NS overeen om in plaats van het rijtuig een Plan V-treinstel over te nemen. De keuze valt op treinstel 466. Het treinstel is na de afscheidsrit van de Plan V-treinstellen, eind september 2016, in Amersfoort gestald. Na een bezoek aan de Haarlemse werkplaats in juni 2018 verhuist het stel naar Blerick. Inmiddels is bekend dat dat 466 voortaan als De Karel door het leven gaat. In september 2019 maakt het treinstel een eerste proefrit. Eind oktober gaat het stel voor onderhoud naar de Zutphense werkplaats. Voor de terugrit van Zutphen naar Blerick wordt een eerste rit voor publiek georganiseerd.

Voor het behoud van de 466 is De Karel Foundation opgericht. De stichting verhuurt De Karel voor besloten gezelschapsvervoer. De opbrengsten gaan niet alleen naar het behoud van het treinstel maar ook naar KWF Kankerbestrijding. De stichting werkt verder onder andere samen met Stoom Stichting Nederland en Stichting Hondekop. In eerste instantie heeft het NS-gele treinstel alleen stickers op de blauwe reclamebanden. In het voorjaar van 2020 krijgt De Karel een rode kleurstelling met uitbundige bestickering en een blauwe bak rond de front- en sluitseinen.

De Karel Foundation
Website: karel.rocks
Social Media: Facebook
Geplande rit(ten):
Via een flinke omweg door Flevoland gaat de Karel op 24 november 2019 van Zutphen naar Utrecht voor de start van de eerste rit met publiek. De 466 rijdt hier nog in de provisorische uitvoering de laatste kilometers als leeg materieel door Hollandsche Rading.
Op 7 oktober 2022 maakt De Karel een rondrit voor Radio Veronica. Hiervoor is het treinstel van extra bestickering te zien. Op de foto de 466 tijdens een tussenstop in Deventer.

Op de foto boven dit artikel maakt De Karel op 16 september 2020 vanuit Deurne een rondrit voor de Make a Wish Foundation. Hierbij is onder andere het Spoorwegmuseum bezocht. Op de terugweg rijdt het treinstel van De Karel Foundation via Zutphen. Hier steekt de opvallend rode Plan V 466 de IJssel over.