In april 2014 gaan Museum het GOLS-station en de stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek, beide met standplaats Winterswijk, samen verder als de stichting Transit Oost. De stichting beheert een collectie voertuigen die vroeger in de Achterhoek dienst hebben gedaan. Naast een aantal historische wegvoertuigen maakt ook DE 2-treinstel 186 deel uit van de collectie. Het treinstel gaat in 2002 als laatste Blauwe Engel na 48 dienstjaren terzijde. Hierna gaat het treinstel over naar de speciaal hiervoor opgerichte stichting HSA. In 2004 is het treinstel weer in de gele NS-huisstijl geschilderd en rijvaardig gemaakt. Tot in 2012 maakt het stel diverse ritten. Na de overname van de exploitatie van de lijnen in de Achterhoek heeft het stel Winterswijk niet meer verlaten. Locomotor 270 is sinds 1999 eigendom van Museum het GOLS-station en staat sindsdien met een goederenwagon bij het station van Winterswijk. In 2001 is de locomotor teruggebracht in de oorspronkelijke groene kleurstelling.

Het grootste deel van de voertuigen staat sinds 2018 in de nieuw gebouwde museumwerkplaats van Transit Oost. Ook is hier onder andere het schaalmodel van het omvangrijke Winterswijkse emplacement uit vroeger tijden te vinden. Terwijl de 186 één van de twee sporen van de loods bezet, vinden op het andere spoor regelmatig werkzaamheden aan modern spoorwegmaterieel plaats. Zo laat Arriva hier in de periode 2020-2022 alle GTW-treinstellen voor de noordelijke diesellijnen van een nieuwe huisstijl voorzien. In 2021 begint tevens de technische en cosmetische opknapbeurt van treinstel 186. Het plan is het stel een rol te geven bij het 150-jarig bestaan van de verbinding Zutphen – Winterswijk in 2028.

Sinds september 2021 staat de bewaarde kop van SM’90-treinstel 2106 van het Spoorwegmuseum in de museumwerkplaats van Transit Oost. Het is de bedoeling dat de kop van een simulator wordt voorzien. In het voorjaar van 2023 is op het buitenterrein een historische compositie gemaakt met locomotor 270, een goederenwagon en de seinpaal die tot 1986 in Lochem dienst doet en hierna een aantal jaar bij het voormalige GOLS-station te zien is.

Transit Oost
Website: transitoost.nl
Social Media: Facebook
Geplande rit(ten):
Zie voor de actuele materieelcollectie de Nederlandse Museummaterieel Database

Op de foto hierboven: Eén van de blikvangers van Transit Oost is het schaalmodel van het omvangrijke Winterswijkse emplacement van weleer. De modelspoorbaan staat decennialang op de zolder van het voormalige GOLS-station. Winterswijk, 23 oktober 2021.

In 2021 start in de museumwerkplaats van Transit Oost de opknapbeurt van DE 2-treinstel 186. Op de foto boven dit artikel het treinstel op 23 oktober 2021.