Op 20 september 2014 wordt tijdens een open dag bij NedTrain in Haarlem met motorrijtuig Jaap gedemonstreerd hoe rijtuigen doormiddel van luchtkussentransport in de productiehal kunnen worden verplaatst.
Werkgroep Jaap
Website:
Social Media:
Geplande rit(ten)
Zie voor de actuele materieelcollectie de Nederlandse Museummaterieel Database

In november 1990 neemt de hobbyclub van de Hoofdwerkplaats Haarlem Materieel ’24 motordienstwagen 978 1 500 over van Jaap Mol. Als groepschef in Eindhoven onderhoudt hij het motorrijtuig, dat tussen 1968 en 1981 in gebruik is voor wegleerritten, met de hoop op een museale toekomst. Het rijtuig draagt als motordienstwagen al de naam Jaap. De Haarlemse hobbyclub bouwt met motorrijtuig als Werkgroep Jaap zoveel mogelijk terug naar de originele staat. Hierbij is de in 1966 aangebrachte dichte kop vervangen door een doorloopkop van een voormalig blokkendoosrijtuig van de Hoogovens.

Sinds 1996 is Jaap met het oorspronkelijke nummer mC 9002 weer op de hoofdbaan toegelaten. Het motorrijtuig rijdt niet alleen solo ritten, maar ook in combinatie met andere blokkendoosrijtuigen en het museumstel van het Spoorwegmuseum. In oktober 2021 gaat het motorrijtuig over naar de 2454 Crew.