Bij het ontwerp en aanleg van de Flevolijn wordt rekening gehouden met de bouw van vijf stations in Almere. In 1987 worden gelijktijdig met de opening van de nieuwe spoorlijn drie van de vijf stations in gebruik genomen. Met het oog op de verdere uitbreiding van Almere is voor de andere twee stations de ruwbouw gereed. Beide stations zijn in de loop der jaren in gebruik genomen.

In december 2012 wordt het eerste onvoorziene station van Almere geopend. Station Almere Poort ligt in de gelijknamige woonwijk aan de westzijde van de stad. Omdat ook de woonwijk niet is voorzien tijdens de aanleg van de Flevolijn, krijgt de spoorlijn rond 2006 hier een diverse nieuwe onderdoorgangen. Rondom één onderdoorgang is een uitgestrekt stationsplein met busstation gesitueerd. Naast de gebruikelijke kaartautomaten en twee liften krijgt het station verder geen voorzieningen. Het nieuwe station vervangt de tijdelijke evenementenhalte Almere Strand uit 1996.

Station Almere Poort Ampo
Opening: 9 december 2012
Spoorlijn(en): Weesp – Lelystad km 9,1
Links: Sporenplan
NS Stationsinfo

Op de foto boven dit artikel de halte Almere Poort op 24 maart 2013. De daaropvolgende jaren is het gebied rondom het station volgebouwd.