Station Amsterdam Bijlmer ArenA aan de zijde Amsterdamse Poort. Amsterdam, 17 november 2012.
Station Amsterdam Bijlmer ArenA
Asb
Opening: 23 mei 1971
 
Spoorlijn(en): Amsterdam – Elten km 5,9
Links: Sporenplan  
  NS Stationsinfo  

Drie jaar na de oplevering van de eerste woning in de Bijlmermeer opent NS in 1971 aan de Rhijnspoorweg de tijdelijke halte Amsterdam Bijlmer. Tegelijkertijd met de aanleg van de Oostlijn van de Amsterdamse metro wordt de spoorlijn over een afstand van enkele kilometers opgehoogd. De sporen van de metro liggen tussen het Amstelstation en de metrohalte Holendrecht tussen de beide treinsporen. In 1976 neemt NS de definitieve halte Amsterdam Bijlmer in gebruik. De halte heeft twee eilandperrons waardoor een cross-over overstap naar de in 1977 geopende metro mogelijk is. Qua architectuur is de halte gelijk aan de andere bovengrondse haltes van de Oostlijn. Hiermee is Amsterdam Bijlmer de eerste spoorweghalte zonder NS-vormgeving. De halte kent net als de overige metrohaltes aan de Oostlijn onafgewerkte betonvlakken en een houten kapconstructie.

Grootschalige stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam Zuidoost, de verdubbeling van de spoorlijn naar Utrecht en de bouw van de Utrechtboog tussen het Bijlmerstation en Amsterdam Zuid zorgen ervoor dat in 2000 wordt begonnen met de bouw van een groot nieuw stationsgebouw. Het station is gedeeltelijk gesitueerd boven de zeventig meter brede ArenA Boulevard. Meest opvallend is de spectaculaire tweehonderd meter lange geknikte overkapping van staal, hout en glas met een hoogte van twintig tot dertig meter. Het gebouw en de kap zijn opvallend transparant door het gebruik van subtiele draagconstructies en veel glas. 

Het nieuwe station Amsterdam Bijlmer ArenA komt in fases gereed maar wordt eind 2007 officieel in gebruik genomen. Enkele maanden later roept de Bond van Nederlandse Architechten het stationsgebouw uit tot gebouw van het jaar.

De ArenA Boulevard loopt onder het station door als winkelstraat. Amsterdam, 17 november 2012. De stationshal kent niet alleen toegangen aan de voor- en achterzijde maar ook vanaf de ArenAboulevard die onder het station doorloopt, is de hal te bereiken. Amsterdam, 17 november 2012. De hal van station Amsterdam Bijlmer ArenA gezien vanaf het korte metroperron. 17 november 2012. Station Amsterdam Bijlmer ArenA met zicht op het metroperron, 17 november 2012.