In 1938 neemt NS aan de nieuwe verbindingsboog tussen de Kippenlijn en de Oosterspoorweg de halte Barneveld-Voorthuizen in gebruik. De halte vervangt de halte Barneveld Kruispunt en het station Barneveld-Voorthuizen aan de Oosterspoorweg. Van september 1944 tot mei 1951 is de spoorlijn gesloten.

In 1981 wijzigt de naam van de halte in Barneveld Noord. Met het oog op de frequentieverhoging op de in Valleilijn omgedoopte Kippenlijn is in 2006 en groot transferium bij de halte neergezet. Voor de bereikbaarheid van de parkeergarage is een brug over de nabijgelegen Oosterspoorweg gemaakt.

In 2013 krijgt Barneveld Noord voor het eerst een echt stationsgebouw. Het bouwwerk bestaat uit drie witte, opengewerkte zeecontainers met glazen wanden met daarin een kleine winkel en een wachtruimte. Drie zwarte zeecontainers dienen als dak en ruimte voor opslag en installaties. Tussen de containers staat als klokkentoren een langgerekte verticale container. In de container, met dakraam, is het toilet aanwezig.

Op de foto boven dit artikel het eerste echte ‘stationsgebouw’ van Barneveld Noord uit 2013 op 15 juni 2014.

Station Barneveld Noord Bnn
Opening: 8 augustus 1937
Spoorlijn(en): Nijkerk – Barneveld – Ede km 12,2
Links: Sporenplan
NS Stationsinfo